Reuters
StoryEditor

Majú byť pohodlnejšie a spoľahlivé. Ako fungujú české kloktacie testy na koronavírus?

28.11.2020, 12:23
Kloktacie testy vyvinuli vedci z Univerzity Palackého v Olomouci. Aktuálne dokončili certifikáciu a zahájili výrobu.

Bolesť, pri ktorej niekedy samovoľne vyhŕknu slzy. Pozná to skoro každý, kto podstúpil test na koronavírus, ktorý sa vykonáva pomocou zasunutia špeciálnej dlhej tyčinky do nosa.

Českí vedci vo štvrtok predstavili pohodlnejšiu metódu - test pomocou kloktania. Volá sa Gargtest a čoskoro by sa mal objaviť na trhu. Stáť bude asi 130 korún (približne 5 eur).

​Kloktacie testy vyvinuli vedci z Ústavu molekulárnej a translačnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Ako test funguje? Kúpite si - v dohľadnej dobe napríklad v lekárni - testovaciu sadu. Tá obsahuje odmerku na vodu a transportnú plastovú skúmavku.

"Vyšetrovaný si, napríklad doma, naberie obyčajnú pitnú vodu do odmerky a vykloktá si dutinu ústnu a hltan. A to po dobu 20 až 30 sekúnd. Obsah potom vyprázdni z úst do priloženej odberovej skúmavky, v ktorej je transportný prášok," vysvetľuje šéf projektu a riaditeľ spomínaného ústavu Marián Hajdúch.

Skúmavku testovaný uzavrie a zabalí podľa návodu. Vyhodnotenie musí byť laboratórne, takže v prípade domáceho kloktania musíte svoj vzorku následne doručiť na odberové miesto.

Ak vám test nenariadil lekár alebo hygiena, treba za následné laboratórne vyhodnotenie zaplatiť sumu okolo 1 800 korún (69 eur).

Dopyt je obrovský

Hajdúchov tím aktuálne dokončil certifikáciu testu a zahájil výrobu.

"Neviem povedať, kedy presne budú testy v lekárňach, v takej fáze ešte nie sme, ale k dispozícii pre distribúciu budú prakticky od budúceho týždňa," opisuje a naznačuje, že lekárne v Česku by následne mohli test pomerne rýchlo naskladniť: "Práve sa riešia distribučné kanály. Dopyt je už teraz obrovský, samotných nás to prekvapilo," hovorí Hajdúch, ktorý patrí medzi rešpektované kapacity výskumu liečiv a molekulárnej onkológie.

A práve onkologickí pacienti podľa neho test tiež využijú: "Mávajú z liečby poškodené sliznice, navyše sú rizikoví pacienti a musia na testy dochádzať častejšie. Bude to pre nich o dosť komfortnejšie." Test funguje zároveň aj na iné vírusy. Univerzita sa na výrobu spojila s niekoľkými komerčnými farmaceutickými subjektmi.

Testy sú vraj spoľahlivé

Základná otázka: Naozaj kloktanie stopercentne funguje? Na trhu sa v minulosti objavilo už niekoľko nespoľahlivých "domácich" testov.

"Klinicky sme Gargtest validovali na počte 459 párových vzoriek pacientov a porovnali sme ho s klasickým výterom z nosohltana. Výsledky štandardného odberu sa od samoodberu Gargtestom signifikantne nelíšili a boli funkčne porovnateľné," tvrdí Hajdúch.

Prymula: Bude to lepšie pre deti

Aj podľa epidemiológa a bývalého českého ministra zdravotníctva Romana Prymulu sú nové české kloktacie testy (na trhu by sa postupne mali objaviť aj ďalšie podobné produkty od spoločností Protean a DIANA Biotechnologies) spoľahlivé.

"A oveľa výhodnejšie. Sám som pred dvadsiatimi rokmi robil štúdiu, kde sa používali výtery tyčinkou u detí do dvoch rokov. Samozrejme to bolo nepríjemné. Odberové súpravy na kloktanie budú lepšie," naznačuje Prymula, že by sa nový test mohol uplatniť napríklad v školstve, čo urobili na konci septembra v Kanade.

Tam ako prví na svete použili kloktacie testy na plošné testovanie vekovej kategórie 4 až 19 rokov, medzi ktorou sa nákaza šírila najrýchlejšie.

Bolo to komfortnejšie, administratívne menej náročné, rýchlejšie. Tiež kanadské testy v laboratóriách ukazovali rovnakú spoľahlivosť ako výtery z nosohltana.

Kanadu v plošnom testovaní škôl nasledovalo napríklad Rakúsko. Gargtest vo štvrtok ako prví skúsili zamestnanci Českej filharmónie. Hajdúch a spol. vidia celkovo ďalšie možné využitie práve vo väčších kolektívoch, ktoré sa musia testovať pravidelne "- či už hudobné, divadelné alebo športové.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:53