Reuters
StoryEditor

Protesty proti policajnému násiliu vyústili v Paríži do výtržností

28.11.2020, 19:57
Autor:
TASRTASR
Účastníci demonštrácií protestovali proti kontroverznému návrhu bezpečnostného zákona.

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu vo francúzskych mestách zúčastnili na protestoch proti policajnému násiliu.

V Paríži a niektorých ďalších mestách demonštrácie vyústili aj do násilností, počas ktorých utrpeli zranenia desiatky policajtov.

Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra sa na protestoch po celej krajine zúčastnilo približne 133-tisíc ľudí, informovala agentúra AFP.

Účastníci demonštrácií protestovali proti kontroverznému návrhu bezpečnostného zákona, ktorý by obmedzil právo zhotovovať a zverejňovať zábery policajtov pri výkone služby.

Návrh tento týždeň schválila dolná komora francúzskeho parlamentu, v januári budú o ňom rokovať senátori.

Podľa kritikov by takýto zákon skomplikoval prácu novinárov a sťažil dokumentovanie prípadov neprimeraného policajného násilia či zneužívania služobného postavenia.

Vláda naopak poukazuje na potrebu ochrany policajtov. Poukazuje pritom na prípady, keď sa v rámci kampaní na sociálnych sieťach odhaľujú osobné údaje zasahujúcich policajtov či dokonca ich príbuzných.

Protesty sa v sobotu konali v desiatkach francúzskych miest vrátane Paríža, Štrasburgu, Lille, Rennes, Marseille či Lyonu.

Mnohí z účastníkov niesli plagáty so sloganmi ako "Kto nás ochráni pred políciou?" či "Stop policajnému násiliu". Zhromaždenia mali prevažne pokojný priebeh, avšak sporadicky ich sprevádzalo aj násilie a výtržnosti.

Stalo sa tak napríklad v Paríži, kde sa na protestom pochode zúčastnilo minimálne 46.000 demonštrantov, ktorí požadovali ukončenie policajného násilia, slobodu médií či odstúpenie prezidenta Emmanuela Macrona a ministra vnútra Géralda Darmanina.

Násilnosti vypukli, keď malé skupiny maskovaných protestujúcich zaútočili na policajtov kameňmi, petardami a dlažobnými kockami.

Podarilo sa im zapáliť fasádu francúzskej centrálnej a viacero policajných zátarás. Príslušníci poriadkovej polície odpovedali slzotvorným plynom, pričom došlo ak k fyzickým potýčkam.

Polícia nasadila slzotvorný plyn voči násilníkom aj v bretónskom meste Rennes, píše agentúra AFP.
Minister vnútra Darmanin označil násilnosti namierené voči príslušníkom polície, ktoré sprevádzali niektoré zo sobotňajších protestov, za neprijateľné.

"Tridsaťsedem policajtov a žandárov bolo počas demonštrácií zranených, a to na základe predbežných údajov. Opäť odsudzujem neprijateľné násilie proti príslušníkom bezpečnostných zložiek," napísal Darmanin na Twitteri.

K protestným pochodom, ktoré organizovali novinárske aj občianskoprávne združenia, sa pridali aj krajne ľavicoví radikáli, environmentálni aktivisti či demonštranti z hnutia tzv. žltých viest, ktorí voči politike vlády protestujú už dva roky.

01 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 05 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:36