Reuters
StoryEditor

Žiadny odstup a podávanie rúk. Putin na stretnutí v Sarove nemal ani rúško

29.11.2020, 07:21
Autor:
ČTKČTK
V Rusku sa od začiatku pandémie koronavírus preukázal u 2,2 milióna ľudí.

Zatiaľ čo v Rusku pribúda nakazených koronavírusom a úrady už dávnejšie nariadili prísne pravidlá na nosenie rúšok a ochranných rukavíc, zábery zo štvrtkovej pracovnej návštevy prezidenta Vladimira Putina v meste Sarov ukázali hlavu štátu bez ochranných zdravotníckych pomôcok a v tesnom kontakte s ďalšími ľuďmi.

Hovorca Kremľa neskôr udalosti vysvetľoval tak, že pri návšteve boli prijaté bezpečnostné opatrenia. Nespresnil však aké, uviedol ruský server Meduza.

"Posledný deň bol v Rusku prudký nárast registrovaných prípadov koronavírusu, v hlavnom meste padol absolútny rekord. A na pozadí tejto štatistiky sa hojne diskutuje o záberoch z návštevy Vladimira Putina v Sarove. S prezidentom sa stretli ľudia bez rúšok, ktorí nedodržiavali sociálny odstup. A sám Putin tiež nemal rúško ani rukavice. Okrem toho si prezident potriasol rukou s tými, s ktorými sa stretol. Ako to môže Kremeľ vysvetliť? " spýtal sa na piatkovej tlačovej konferencii redaktor rádia Kommersant.

Špeciálne opatrenia 

Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov podľa serveru Meduza odvetil, že počas návštevy boli prijaté potrebné opatrenia pre bezpečnosť hlavy štátu.

Keď novinár požiadal, či by hovorca Kremľa nemohol byť konkrétnejší, Peskov odvetil: "Nie, to by som nemohol."

Na následný dotaz redaktora rádia Echo Moskvy, ako veľmi považuje za dôležité, aby šiel prezident ľuďom príkladom a demonštroval, ako je súčasná situácia vážna, hovorca Kremľa reagoval: "Samozrejme, príklad je dôležitý. Ale v prípade prezidenta by sa nemalo zabúdať, že epidemiologická bezpečnosť ľudí, ktorí sa s ním stretávajú, je tiež zodpovedajúcim spôsobom zaistená. Toto nie je len tak nejaké hromadné nekontrolované stretnutie. "

Keď redaktor namietol, že ľudia sledujúci prezidenta v televízii toto nevedia, Peskov poznamenal: "Tak teraz už sa to s našou a vašou pomocou dozvedia."

Vysoké čísla nakazených 

V Rusku, ktoré má približne 146 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie koronavírus preukázal u 2,2 milióna ľudí, z ktorých 39-tisíc nákaze podľahlo.

Krajina je podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie sleduje globálne, čo do celkového počtu potvrdených prípadov piatou najpostihnutejšou na svete, po USA, Indii, Brazílii a Francúzsku.

Napriek rastu nových infekcií aj úmrtí sa úrady zdráhajú k existujúcim opatreniam zaviesť celoštátnu karanténu, namiesto toho upravujú režimy v jednotlivých regiónoch. Zároveň boli nariadené striktné pravidlá okolo nosenie rúšok a ochranných rukavíc.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:54