Reuters
StoryEditor

V Bielorusku prebehli ďalšie protesty, hlásia viac ako 300 zadržaných

29.11.2020, 16:50
Autor:
TASRTASR
Protesty proti Lukašenkovmu režimu vypukli po vyhlásení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb.

Vyše 320 ľudí zadržala v Bielorusku polícia počas nedeľňajších protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na údaje miestnej ľudskoprávnej skupiny Viasna.

Len v hlavnom meste Minsk zadržali podľa tamojšej polície takmer 250 demonštrantov. Podľa správ miestnych médií sa v nedeľu v rôznych častiach Minska konali celkovo asi dve desiatky protestných zhromaždení, a to aj napriek sneženiu.

Zásahy voči demonštrantom 

Masové protesty proti Lukašenkovmu spornému znovuzvoleniu v augustových prezidentských voľbách trvajú už viac ako tri mesiace. Podľa opozície boli voľby sfalšované a ich skutočnou víťazkou je Sviatlana Cichanovská, ktorá po voľbách opustila Bielorusko a uchýlila sa do Litvy.

Bieloruská polícia pritvrdila v posledných týždňoch zásahy voči demonštrantom, pričom zadržala stovky osôb. Bránila pritom zhromažďovaniu protestujúcich v centre metropoly Minsk.

Opozícia preto zmenila svoju taktiku a vyzvala oponentov Lukašenka, aby sa zhromažďovali po menších skupinách v každom obvode hlavného mesta.

Demonštranti sa v nedeľu schádzali v obytných štvrtiach Minska a postupne vytvárali väčšie protestné pochody. Mnohí účastníci mávali bielo-červeno-bielymi vlajkami, ktoré sa stali symbolom bieloruskej opozície píše agentúra DPA.

Policajti ich podľa nezávislého servera TUT.by rozháňali za slzotvorným plynom, obuškami a ohlušujúcimi granátmi. Voči demonštrantom zasahovali aj vo vnútroblokoch bytových domov.

Vypnutý internet 

Na uliciach Minska hliadkovali stovky neuniformovaných príslušníkov ministerstva vnútra. Rozsiahle časti centra mesta boli ohradené policajnými zátarasami. Úrady uzavreli šesť staníc metra a vypli mobilný internet, aby zabránili zhromažďovaniu demonštrantov. Niektoré štvrte údajne zostali aj bez dodávok elektriny.

Podľa správ miestnych médií sa v nedeľu v rôznych častiach Minska konali asi dve desiatky protestných zhromaždení. Podobné demonštrácie prebehli aj v ďalších bieloruských mestách.

Protesty proti Lukašenkovmu režimu, zadržiavaniu politických väzňov, brutalite polície a svojvôli úradov vypukli po vyhlásení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb z augusta a pokračujú do dnešného dňa.

Majú pritom rôznu formu - od masových pochodov a zhromaždení cez pravidelné akcie seniorov, študentov či lekárov po protesty jednotlivcov.

01 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 02 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Lukašenko si pestuje následníčku. Ide mu o prežitie, hovorí bieloruský politológ 04 - Modified: 2024-03-05 10:41:44 - Feat.: - Title: Počas politických procesov v Bielorusku odsúdili za posledné tri roky tisíce ľudí 05 - Modified: 2024-01-04 19:48:25 - Feat.: - Title: Prezident Lukašenko udelil sebe aj rodine doživotnú imunitu pred stíhaním, obmedzil aj kandidatúru z opozície
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:44