Lyžiarske stredisko je veľmi moderné a štýlové. Pôvodne to bola stará poľnohospodárska dedinka vysoko v údolí. Obyvatelia veľkú časť zimy trávili odrezaní od okolitého sveta.Flickr.com
StoryEditor

Rakúsko uvoľňuje opatrenia. Na Štedrý deň otvára lyžiarske strediská

02.12.2020, 13:30
Autor:
ČTKČTK
Od 24. decembra bude možné prevádzkovať vonkajšie zimné športy vrátane lyžovania.

Rakúsko začne od pondelka uvoľňovať prísne opatrenia, ktoré prijalo v boji so šírením koronavírusu. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil kancelár Sebastian Kurz. Už na začiatku budúceho týždňa sa otvoria základné školy, obchody, múzeá či knižnice.

Uvoľnenie niektorých opatrení

Od 24. decembra bude možné prevádzkovať vonkajšie zimné športy vrátane lyžovania. Zahraničnú lyžiarsku turistiku ale výrazne obmedzí povinná desaťdňová karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.

​"Pandémia ešte nie je za nami, vírus je stále medzi nami," povedal Kurz. Situácia sa vďaka prísnym obmedzeniam podľa neho ale natoľko zlepšila, že je možné začať opatrenia uvoľňovať. K normálnemu životu, ako sú naň Rakúšania zvyknutí, sa bude ale podľa kancelára možné vrátiť až v lete.

V pondelok sa otvoria škôlky a základné školy. Stredoškoláci zostanú zatiaľ doma a budú sa učiť na diaľku. Výnimkou budú žiaci maturitných ročníkov. Dištančná výučba sa bude ďalej týkať aj vysokoškolákov. Otvoria sa aj múzeá a knižnice. Svoje služby budú opäť môcť ponúkať napríklad kaderníci.

Od Štedrého dňa bude možné prevádzkovať vonkajšie zimné športy vrátane lyžovania či korčuľovanie. Vnútorné športoviská zostanú uzavreté. Od pondelka do 10. januára sa však budú musieť všetci, ktorí budú prichádzať do Rakúska z rizikových oblastí, uchýliť do desaťdňovej karantény.

Po piatich dňoch bude možné sa z karantény dostať, ak bude mať človek negatívny test na koronavírus. Cieľom tohto opatrenia je obmedziť lyžiarsky turistický ruch. V celom Rakúsku do 7. januára navyše zostanú uzavreté hotely a reštaurácie.

Niektoré krajiny vrátane Francúzska, Nemecka či Talianska v posledných týždňoch žiadali, aby sa európske lyžiarske strediská cez Vianoce a Nový rok uzavrela, a zabránilo sa tak šíreniu koronavírusu. Rakúsko bolo od začiatku proti návrhu.

Aktuálne je prekračovanie slovenských hraníc spojené s obmedzeniami. Po ceste zo susedných krajín musíte nastúpiť do domácej izolácie a zotrvať tam, pokiaľ neobdržíte negatívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie covid-19.​

Vianočné trhy nebudú

Vianoce a silvestrovské oslavy budú môcť Rakúšania stráviť tento rok nanajvýš v desiatich ľuďoch. Počas adventu nebudú môcť ľudia ísť na vianočné trhy, pretože budú zrušené. Divadlá a kiná sa otvoria až 7. januára. V rovnaký deň prestane platiť nočný zákaz vychádzania, ktorý bude od pondelka stanovený na obdobie medzi 20:00 hod. a 6:00 hod. Výnimka zo zákazu bude len počas vianočných sviatkov.

V Rakúsku, ktoré má 8,9 milióna obyvateľov, sa za posledných 24 hodín nákaza koronavírusom preukázala u 3 972 ľudí. S covidom-19 zomrelo 121 infikovaných. Od začiatku epidémie sa nákaza vírusom SARS-CoV-2 v Rakúsku preukázala u viac ako 287-tisíc ľudí. S covidom-19 zomrelo 3 446 nakazených.

Podobne ako Rakúsko mieni zatiaľ k lyžiarskej sezóne pristupovať tiež susedné Švajčiarsko, ktoré chce napriek požiadavkám niektorých európskych krajín tiež nechať strediska zimných športov otvorené. Vo Švajčiarsku sa pritom koronavírus ďalej šíri. Za posledných 24 hodín pribudlo 4 786 prípadov nákazy a 115 ľudí zomrelo. Celkovo sa v krajine nákaza potvrdila u viac ako 335-tisíc ľudí a zomrelo 4 667 zomrelo.

Švajčiarsko ktoré má zhruba 8,5 milióna obyvateľov, vedie spoločné štatistiky s malým Lichtenštajnskom, v ktorom žije asi 38-tisíc ľudí. Prevažná väčšina prípadov infekcie a úmrtia v štatistike pripadá na Švajčiarsko.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:03