Reuters
StoryEditor

Komisia varuje: Nedovoľte, aby sa covid počas sviatkov vymkol spod kontroly

02.12.2020, 14:16
Autor:
ČTKČTKredred
Odlišná je aj reakcia na súčasný pokles počtu nových prípadov, ktorý registruje väčšina krajín.

Krajiny Európskej únie by sa v obvykle rušnom období Vianoc a konca roka mali vyhnúť rýchlemu rušeniu reštrikcií spomaľujúcich šírenie koronavírusovej nákazy.

Ministrom zdravotníctva členských štátov to dnes povedala eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová, ktorá predstavila nezáväzné odporúčania, ako neohroziť priaznivý vývoj nákazy vo väčšine krajín.

Niektoré štáty už začali časť obmedzení uvoľňovať, zatiaľ čo ďalšie krajiny chcú k výraznejším krokom pristúpiť až po sviatkoch.

​"Vieme, že obete podstupované v záujme ochrany zdravia ostatných sú veľké. Ale nemôžeme si dovoliť, aby sa z osláv Vianoc či Nového roka stali centrá masového šírenia (vírusu)," povedala po rokovaní s ministrami komisárka Kyriakidisová.

Krajiny by napríklad mali zvážiť zákazy veľkých zhromaždení alebo obmedziť maximálne počty návštevníkov v domácnostiach.

V prípade, že štáty uvoľnia pravidlá, mali by stanoviť jasné podmienky, za ktorých budú ľudia musieť do karantény. Tá by mala trvať najmenej týždeň, odporučila komisia.

Brusel sa dlhodobo snaží presvedčiť členské krajiny ku vzájomnej koordinácii protipandemických opatrení, mnohokrát však bez väčšieho úspechu. Ochrana verejného zdravia je výhradne v kompetencii členských krajín a tie s prihliadnutím na mnohokrát odlišné názory svojich epidemiológov často volia rôzne postupy.

Odlišná je aj reakcia na súčasný pokles počtu nových prípadov, ktorý registruje väčšina krajín. Kým Nemecko, Francúzsko či Belgicko povolili otvorenie obchodov, napríklad reštaurácie nechávajú kvôli obave z možného šírenia nákazy cez nevôľu ich prevádzkovateľov uzavreté. Naproti tomu Česko patrí medzi štáty, ktoré povolili aj obnovenie obmedzeného prevádzky reštaurácií.

Na Slovensku je podľa rezortu zdravotníctva situácia stále vážna a uvoľňovanie opatrení sa nechystá. Skôr naopak. Minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní vlády povedal, že sviatky by mohli poslúžiť k zníženiu mobility a prípadný lockdown by nebol takým zásahom pre ekonomiku.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:35