Reuters
StoryEditor

Je veľmi pravdepodobné, že k dohode s EÚ nedôjde, vyhlásil Johnson

10.12.2020, 21:13
Autor:
ČTKČTK
Londýn aj Brusel sa v stredu zhodli, že chcú mať o osude možnej dohody jasno do nedele.

Existuje "veľká pravdepodobnosť", že Európskej únii a Británii sa nepodarí uzavrieť dohodu o budúcich obchodných vzťahoch, uviedol dnes britský premiér Boris Johnson. Informovala o tom agentúra Reuters.

Londýn aj Brusel sa v stredu zhodli, že chcú mať o osude možnej dohody jasno do nedele.

"Musíme dať jasne najavo, že je tu veľká pravdepodobnosť, že budeme mať riešenie podobajúce sa austrálskemu vzťahu s EÚ, skôr než tomu kanadskému," uviedol ministerský predseda.

Austrália na rozdiel od Kanady nemá s európskou 27 dohodu o voľnom obchode.

Johnson porovnanie s ďalekým kontinentom často používa ako príklad toho, že dohoda s EÚ nie je potrebná. Austrália však s Úniou udržuje len zlomok obchodných vzťahov Británie, poznamenáva Reuters.

"Myslím si, že je dôležité, aby sa všetci pripravili na austrálsku možnosť," dodal Johnson.

Doterajšie rokovania medzi Londýnom a Bruselom boli neúspešné, prelom nepriniesli ani stredajšie rozhovory Johnsona s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Obaja politici sa zhodli, že chcú mať o osude možnej dohody jasno najneskôr do nedele.

Británia opustila európsky blok v januári a prechodné obdobie, kedy sa stále riadi rovnakými pravidlami ako v čase svojho členstva, skončí posledný deň tohto roku.

Práve v prechodnom období chceli strany dohovoriť a spísať, ako si predstavujú svoje vzťahy od začiatku roka 2021. Ak nenájdu zhodu v najbližších dňoch, aby prípadný dohovor mohli do konca roka schváliť parlamenty, skomplikujú od januára obchodovanie cez Lamanšský prieliv clá a kvóty.

Vzhľadom na stále nejasnú situáciu dnes Európska komisia navrhla sériu núdzových opatrení pre prípad krachu rozhovorov s Britániou. Podľa šéfky EK Ursuly von der Leyenovej majú tieto opatrenia okrem iného zabezpečiť plynulú leteckú a cestnú dopravu v nadchádzajúcich šiestich mesiacoch aj v prípade, že sa Brusel a Londýn nedohodnú.

Obe strany majú už väčšiu časť textu hotovú, uzavretiu zmluvy však stále bráni spor o pravidlá hospodárskej súťaže, dohľad nad riešením sporov a možnosti rybolovu v britských vodách. Brusel aj Londýn trvajú na tom, že so zásadnými ústupkami v týchto otázkach musí prísť druhá strana.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:56