Demonštrácie v MinskuReuters
StoryEditor

Tisíce Bielorusov demonštrovali proti Lukašenkovi, polícia zatkla viac než sto ľudí

20.12.2020, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Poriadkové sily sa snažili zabrániť protestujúcim v presunoch, demonštrantov rozháňali a zadržiavali.

Tisíce ľudí dnes znovu demonštrovali v uliciach bieloruských miest a požadovali odstúpenie autoritárskeho režimu Alexandra Lukašenka, uviedla agentúra AFP.

Polícia v Minsku podľa agentúry Interfax potvrdila, že zadržala viac ako stovku osôb. Mimovládna organizácia pre ochranu ľudských práv Vjasna uviedla zatiaľ mená 122 zadržaných, prevažne v Minsku, ale aj v ďalších deviatich mestách a obciach.

​Demonštranti v metropole boli podľa agentúry TASS schopní vytvoriť v jednotlivých štvrtiach Minska sprievody, kde bolo vždy niekoľko desiatok ľudí, v niektorých prípadoch až niekoľko stoviek.

Poriadkové sily sa snažili zabrániť protestujúcim v presunoch, demonštrantov rozháňali a zadržiavali. Decentralizácia protestov, ktorých účastníci žiadajú Lukašenkovo ​​odstúpenie, prepustenie politických väzňov a usporiadanie slobodných volieb, má sťažiť zásahy proti demonštrantom.

Poriadkové sily boli podľa spravodajcu agentúry AFP sústredené v Minsku v značnom množstve a policajti hliadkovali v uliciach so psami a vodnými delami.

66-ročný Lukašenko, ktorý vládne krajine už od roku 1994, čelí bezprecedentnému odporu. V Bielorusku pokračujú masové demonštrácie od prezidentských volieb z 9. augusta, ktorých za víťaza úrady opäť vyhlásili Lukašenka. Opozícia odmieta tento výsledok ako sfalšovaný.

Odmietla ho uznať aj Európska únia, ktorá uvalila sankcie na Lukašenka a ďalších predstaviteľov režimu, pokladajú ich za zodpovedných za falšovanie volieb a porušovania ľudských práv pri brutálnych zásahoch proti demonštrantom.

Najväčšie demonštrácie proti režimu sa pravidelne konajú práve v nedeľu. Lukašenko, ktorý sa teší podpore Ruska, odstúpiť odmieta, rovnako ako akékoľvek ústupky či dialóg s opozíciou.

​"Každá nová demonštrácia odporuje režim klamať, že protesty sa skončili," zdôraznila v dnešnom posolstve opozičná líderka a hlavná Lukašenkova súperka v prezidentských voľbách Svjatlana Cichanouská, ktorá sa po voľbách uchýlila do exilu.

Od začiatku protestov bolo zadržaných už viac ako 30-tisíc ľudí, pripomenula agentúra Reuters. Cichanouská tento týždeň v stredu pri preberaní Sacharovovej ceny Európskeho parlamentu vyzvala Európsku úniu, aby odvážnejšie podporovala boj za demokraciu a ľudské práva v Bielorusku. Zástupcovia únijných krajín sa v rovnaký deň zhodli na rozšírení bieloruského sankčného zoznamu o prvých sedem inštitúcií či firiem.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:45