TASR/AP
StoryEditor

Bidenovo víťazstvo sa nestalo, je to nemožné, vyhlásil Trump

23.12.2020, 15:22
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump sa zjavne ani viac ako mesiac a pol po voľbách nechystá verejne akceptovať prehru.

Výsledky prezidentských volieb sú už dva týždne vo všetkých štátoch USA uzavreté a zbor voliteľov určil ako nového prezidenta Joea Bidena, súčasná hlava štátu Donald Trump sa však domnieva, že nie je možné, že bol porazený.

Aspoň to tvrdí v ďalšom dlhom videu zverejnenom na facebooku, kde opakuje dávno vyvrátené dezinformácie o volebných nezrovnalostiach a obviňuje úrady, médiá aj digitálne platformy zo sprisahania v prospech Bidena.

Trump sa zjavne ani viac ako mesiac a pol po voľbách nechystá verejne akceptovať prehru, kvôli ktorej neobhájil mandát ako prvý americký prezident od Georgea Busha staršieho.

Výsledok od počiatku označuje za podvod, hoci volebné orgány nenahlásili žiadne výraznejšie problémy.

Neuspeli na súdoch

So svojimi obvineniami Trump a jeho spojenci neuspeli na mnohých súdoch vrátane toho najvyššieho, prezidentovu snahu presvedčiť verejnosť o alternatívnej volebnej realite to však nezastavilo.

"Nestalo sa to. (Biden) Nevyhral. Bolo to naše drvivé víťazstvo," hovorí Trump v skoro 14-minútovom videu nahranom na facebooku v noci na dnes.

Sociálna sieť k nemu pripojila poznámku, že "volebný činitelia dodržiavajú prísne pravidlá a nenašli žiadne dôkazy o rozsiahlych podvodoch". Príspevok zároveň nazbieral cez 400-tisíc pozitívnych reakcií.

Posun bol logický

Americký prezident ako dôkaz nekalosti prezentoval okrem iného to, že počas sčítania hlasov postupne stratil náskok v niekoľkých kľúčových štátoch.

Tento posun v prospech Bidena v Michigane alebo Pensylvánii bol však absolútne logický, pretože v daných prípadoch sa až neskôr začali započítavať hlasy z veľkých miest a korešpondenčné hlasy, ktoré viac využívali voliči Demokratickej strany.

"Nádherný parník"

Trump však označil stratu svojho náskoku za niečo nemožné a zázračné. Príbeh o svojom víťazstve opiera aj o to, že ovládol niekoľko okresov, ktoré sa v minulých voľbách spoľahlivo uprednostnili úspešnému kandidátovi, podobne ako štáty Ohio a Florida. Jeho porážka je vraj "historicky, matematicky, politicky a logicky nemožná".

"Vyhrali sme v týchto voľbách o nádherný parník a ľudia v Spojených štátoch to vedia," dodal Trump.

Reportér televízie CNN Daniel Dale, ktorý sa špecializuje na kontrolu sporných tvrdení amerického prezidenta, na twitteri príhovor klasifikoval ako príliš "pomätený a irelevantný" na to, aby ho podrobil "fact-checkingu".

Bidenovo víťazstvo už uznal aj najvplyvnejší republikán v Kongrese Mitch McConnell. Americkí zákonodarcovia proces potvrdzovania volebných výsledkov uzavrú na začiatku januára a nová hlava štátu sa funkcie ujme 20. januára.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:02