Reuters
StoryEditor

Pápež požehnal Mestu a svetu. František v netradičnom posolstve hovoril o pandémii

25.12.2020, 12:26
Autor:
ČTKČTK
Pápež v dnešnom posolstve opäť spomenul na obete ozbrojených konfliktov a prírodných katastrof.

Pápežovmu tradičnému posolstvo Mestu a svetu (Urbi et orbi) dnes dominovala téma sociálnych a hospodárskych dôsledkov pandémie covidu-19. Pápež František okrem iného vyzval krajiny, aby zdieľali vakcínu proti tejto chorobe, informovala agentúra Reuters.

"V tejto historickej chvíli, poznamenanej ekologickou krízou a vážnou hospodárskou a sociálnou nerovnováhou zhoršenou pandémiou, je viac ako inokedy dôležité, aby sme sa k sebe správali ako bratia a sestry," vyzval svet pápež.

Apeloval tiež na medzinárodnú spoluprácu politických a vládnych predstaviteľov s cieľom zabezpečiť všetkým prístup k vakcíne a na liečbu. "Tvárou v tvár výzve, ktorá nepozná hranice, nesmieme stavať múry. Všetci sme na jednej lodi," povedal pápež.

Pontifex dnešné posolstvo predniesol vnútri Apoštolského paláca len pred niekoľkými málo veriacimi, ktorí mali rúška a dodržiavali bezpečný odstup. Akt bol prenášaný v priamom prenose.

Obvykle pápež posolstvo Urbi et orbi prednáša z balkóna Svätopeterskej baziliky pred davmi veriacich, ktorí bývajú zhromaždení na Svätopeterskom námestí.

V Taliansku však platia od Štedrého dňa prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ľudia môžu von len v najnutnejších prípadoch, zatvorené sú reštaurácie a väčšina obchodov a v noci platí zákaz vychádzania.

Kvôli tomu sa tiež polnočné omše vo štvrtok o niekoľko hodín posunuli. Aj pápež ju vo Svätopeterskom chráme slúžil skôr.

Pápež v dnešnom posolstve opäť spomenul na obete ozbrojených konfliktov a prírodných katastrof. Vyzval znepriatelené strany k mieru a okrem iného spomenul v tejto súvislosti Sýriu, Jemen, Líbyiu, Nigériu, Kamerun či Náhorný Karabach.

František tiež apeloval, aby ľudia boli štedrí a nápomocní tým, ktorí sú v núdzi. Spomenul aj potrebu pomoci ženám, ktoré trpia domácim násilím, najmä v týchto časoch, kedy sa kvôli pandémiu vyhlasujú rozsiahle uzávery.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:11