Reuters
StoryEditor

Silné zemetrasenie v Chorvátsku: Centrum mesta sa zmenilo na nepoznanie, hlásia sedem obetí

29.12.2020, 13:19
Autor:
redredČTKČTK
V postihnutej oblasti pri mestách Sisak, Petrinja a Glina je poškodených 500 budov. Najmenej siedmi ľudia zomreli.

Chorvátsko dnes zasiahlo ďalšie zemetrasenie o sile 6,4 stupňa, ktoré sa otrasmi prejavilo aj na Slovensku. Podľa chorvátskych médií si v najviac zasiahnutej oblasti vyžiadalo najmenej sedem obetí na životoch a mnoho zranených, okrem toho spôsobilo veľké materiálne škody. Úrady podľa agentúry AP zatiaľ potvrdili päť mŕtvych a najmenej 20 zranených.

Otrasy krajina pocítila už v pondelok. V marci postihlo Záhreb ničivé zemetrasenie, ktoré malo intenzitu 5,3 stupňa.

Poškodených je 500 budov

Podľa európskeho seizmologického centra EMSC dnešné zemetrasenie udrelo okolo 12:20 v oblasti vzdialenej 46 kilometrov od Záhrebu.

Najviac zasiahnuté sú mestá Sisak a Petrinja, kde bolo zemetrasenie už v pondelok. Podľa reportáží chorvátskej televízie HRT je na nepoznanie poškodené centrum Petrinje, odkiaľ viac médií hlási aj mnoho zranených a takisto prvú obeť, ktorou je dvanásťročná dievčina. V oboch mestách utrpeli škody stovky budov.

V mesta Sisak záchranári vyslobodili z trosiek jedného domu celú rodinu. V obci Majske Poljane, ktorá je súčasťou mesta Glina ležiaceho v blízkosti Sisaku a Petrinje, si otrasy podľa webu Jutarnji list vyžiadali druhú obeť. Ďalšie podrobnosti k tomu denník neuviedol, iba dodal, že z trosiek sa záchranári snažia vyslobodiť jednu rodinu.

Podľa portálu Telegram o život prišiel dvadsaťročný muž, úrady túto informáciu však nepotvrdili. V nemocnici v meste Sisak bolo hospitalizovaných 20 zranených z Petrinje, dvaja z nich sú vo vážnom stave, dodal Jutarnji list.

V Záhrebe ľudia vybiehali z budov

Otrasy boli citeľné aj v Záhrebe, kde ľudia v strachu vybiehali von z budov. Okrem iného je podľa médií silne poškodená budova ministerstva obrany a z jednej z nemocníc hlavného mesta boli evakuované deti a tiež personál.

Do Petrinje sa prišli oboznámiť s rozsahom skazy prezident Zoran Milanović aj predseda vlády Andrej Plenković. Podľa chorvátskeho seizmológa Krešimira Kuka bol dnešný otras medzi Petrinjou a Sisakom, pokiaľ ide o uvoľnenú energiu, tridsaťkrát silnejší než marcové ničivé zemetrasenie.

​Na pomoc s vyslobodzovaním osôb zavalených v troskách zrútených domov sa do Petrinje a Sisaku schádzajú hasiči zo Záhrebu a ďalších miest. Povolaní boli aj vojaci.

Záchvevy spojené s týmto zemetrasením boli citeľné nielen po celom Chorvátsku, ale aj v ďalších krajinách. Okrem Slovenska ich hlásili z Bosny a Talianska. V Slovinsku bola podľa agentúry STA zastavená z preventívnych dôvodov tamojšia jadrová elektráreň Krško.

Podľa americkej geologickej služby (USGS) boli otrasy cítiť okrem Slovenska aj v Česku, Bosne, Čiernej Hore, Srbsku, Taliansku, Nemecku, Maďarsku, Rakúsku a Rumunsku. V Slovinsku bola podľa agentúry STA zastavená z preventívnych dôvodov jadrová elektráreň Krško.

Oblasť miest Sisak a Petrinja zasiahlo už v pondelok zemetrasenie o sile okolo 5,1 stupňa a spôsobilo menšie škody na niektorých domoch. Cítiť bolo aj v Záhrebe. Experti očakávali možnosť silnejšieho následného otrasu.

Silné zemetrasenie, ktoré 22. marca zasiahlo Záhreb, spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Minister výstavby a územného plánovania Predrag Štromar ich výšku odhadol na 42 miliárd kún (viac ako 5,5 miliardy eur). O život prišlo jedno dievča a viac ako dve desiatky ľudí utrpeli zranenia.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:59