Reuters
StoryEditor

Potrebujem, aby sa našlo 11 780 hlasov, žiadal Trump. Telefonát s tajomníkom sprevádzali lichôtky i hrozby

03.01.2021, 22:04
Autor:
ČTKČTK
Záznam telefonickej konverzácie poskytuje náhľad na to, do akej miery zostáva Trump ponorený do témy svojej volebnej prehry.

Nadávky, lichôtky a hrozby použil v sobotňajšom hodinovom telefonáte americký prezident Donald Trump, keď sa snažil presvedčiť štátneho tajomníka štátu Georgia Brada Raffenspergera, aby našiel dostatočný počet voličských hlasov a zmenil výsledok prezidentských volieb v tomto štáte.

Uviedol to dnes denník The Washington Post, ktorý získal záznam telefonátu.

"Potrebujem len, aby sa našlo 11 780 hlasov," povedal napríklad Trump, ktorý sa stále nezmieril s výsledkom novembrových prezidentských volieb, v ktorých prehral s kandidátom demokratov Joeom Bidenom.

Odmietanie prehry 

Trump Raffenspergerovi okrem iného povedal, že na seba berie veľké riziko, ak odmietne podporiť jeho tvrdenia o víťazstve.

Biden v Georgii zvíťazil o 11 779 hlasov a Raffensperger to považuje za presný výsledok. Trumpovi povedal, že sa upína k vyvráteným konšpiračnom teóriám.

"Ľudia v Georgii sa hnevajú, ľudia v celej krajine sa hnevajú. Nie je na tom nič zlé, keď poviete, že ste to prepočítali," vyhlásil Trump, na čo Raffensperger odvetil: "Pán prezident, údaje, ktoré máte, sú chybné." Raffensperger je rovnako ako Trump republikán.

"Jediné, čo chcem, je nájsť 11 780 hlasov, čo je o jeden viac, ako máme, pretože my sme v tom štáte vyhrali. Moja prehra v Georgii nepripadá do úvahy, zvíťazili sme o stovky tisíc hlasov," tvrdil Trump .

Washingtonský denník k tomu napísal, že záznam konverzácie, ktorá bola v niektorých okamihoch nesúvislá, poskytuje náhľad na to, do akej miery zostáva Trump ponorený do témy svojej volebnej prehry a ako je z nej zúfalý.

Nechce alebo nie je schopný fakty prijať a stále verí, že je možné zvrátiť výsledok v niektorých štátoch a udržať sa v úrade, uviedol denník. Biden má zložiť prísahu 20. januára.

Mŕtvi voliči a iné podvody 

Na linke spolu s Trumpom bolo niekoľko jeho poradcov, vrátane právničky Cleto Mitchellovej a personálneho šéfa Bieleho domu Marka Meadowsa. Mitchellová tvrdí, že z Raffenspergerovho úradu v minulých dvoch mesiacoch vyšli chybné vyhlásenia.

Trump dnes o rozhovore informoval na twitteri a napísal, že Raffensperger "nebol ochotný alebo schopný odpovedať na otázky týkajúce sa podvodov s hlasmi, ničenia hlasov, započítaní voličov z iných štátov a mŕtvych voličov".

"Nemá o tom tušenie," myslí si Trump . Raffensperger výmenou vo svojom tweete napísal: "Vo všetkej úcte, prezident Trump: To, čo hovoríte, nie je pravda."

01 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 02 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 03 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 04 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav 05 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:31