Reuters
StoryEditor

"Kto je teraz banánová republika?" Afrika sa po vpáde do Kongresu posmieva Američanom

09.01.2021, 23:00
Autor:
khkh
S potešením incident sledovali nielen v Afrike. Nepokoje teraz proti USA môžu využiť aj diktátori a autoritárske vlády z celého sveta.

Ako bumerang sa americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi vracajú jeho tri roky staré slová.

V januári 2018 označil africké štáty za "zadok sveta" s tým, že imigrantov z týchto krajín Spojené štáty nepotrebujú.

Po stredajšom nájazde jeho fanúšikov na sídlo Kongresu si Afričania na urážky spomenuli. A užívajú si, kam demokracia v Amerike klesla - na ich úroveň. Alebo možno ešte nižšie.

"Nikoho politické ambície nestoja za krv občanov, nikde na svete. Znovu zdôrazňujem, že je lepšie prísť o moc a získať tak mier, než získať moc za cenu straty mieru. Líder sa nemôže obzerať len na svoje záujmy, ale aj na záujmy a dobro spoločnosti. Nikdy nie je neskoro odmietnuť jed a podať sérum mieru," uštedril Trumpovi lekciu nigérijský exprezident Goodluck Jonathan.

Odkaz od exprezidenta

Amerického prezidenta priamo nemenoval, svoj facebookový status však napísal len pár hodín potom, čo rozzúrený dav Trumpových verných vpadol do Kapitolu a prerušil oficiálne potvrdenie výsledkov novembrových volieb, ktoré končiaci šéf Bieleho domu prehral.

"Je nutné povedať, že najvyšším účelom vodcovstva je spojiť ľudí, aj tých, ktorí nezdieľajú tvoju filozofiu. A na to nepotrebuješ žiadnu funkciu. Jediné, čo musíš dosiahnuť, je svedomie," dodal Jonathan.

"... a ja som si myslela, že u nás je bezprávie," napísala istá Nigérijčanka:

Sám Jonathan je vzácnym príkladom afrického vládcu, ktorý pred šiestimi rokmi uznal volebnú porážku, zavolal svojmu nástupcovi a pogratuloval mu. Pri afrických politikoch je obvyklejšou cestou nechcený výsledok hlasovania odmietnuť, pohnať na súd, vyvolať násilnosti či rovno puč.

"Mohol by byť našim lídrom"

Trump, ktorý svoju prehru na rovinu stále neuznal, by tak mohol byť naším lídrom, robia si Afričania srandu. "Trump by si mal dať dole rúško a povedať nám, z ktorej africkej krajiny pochádza," napísal údajne jeden z užívateľov Twitteru zo Zambie.

Podľa nemeckej stanice Deutsche Welle aj v Nigérii, Juhoafrickej republike či Keni začal už v stredu trendovať hashtag Trump a mnohí si neodpustili žarty na účet Trumpa a Američanov. A často ich napadol rovnaký vtip: "Kto je zadok sveta teraz, Donald?"

Odkazujú tak na Trumpov výrok z januára 2018. V diskusii so senátormi vtedy prezident v Bielom dome použil práve tento vulgárny výraz. "Prečo sem nechávame všetkých tých ľudí zo zadku sveta prichádzať?" Povedal podľa médií na tému imigrácie z Afriky či Haiti.

Trump tento výrok poprel, "prišitý" už mu však zostal a naštval obyvateľov aj lídraov afrických krajín.

54 veľvyslancov zastúpených v OSN potom od prezidenta požadovalo oficiálne ospravedlnenie.

"Zimbabwčania musia upratať neporiadok"

O tri roky neskôr si tak Afričania môžu strieľať z toho, kam sa ich demokracia posunula, hoci na tom dodnes rozhodne nie sú lepšie.

"To v Spojených štátoch neexistujú bezpečnostné zložky?" Čuduje sa zase Romanus Msigala z Tanzánie ľahkosti, s akou sa zmes extrémistov, priaznivcov konšpirácií a fanúšikov Trumpa vlámali do jednej z najdôležitejších inštitúcií v USA.

Nigéria vs USA:

Na stredajší chaos zareagovala so značným oneskorením privolaná Národná garda. Jej hovorcom je pritom prisťahovalec zo Zimbabwe Tinashe T. Machona. Ani to Afričanom neušlo. "Ľudia, nerobím si srandu. Zimbabwčania musia Američanom upratať ten neporiadok," píše užívateľ s prezývkou Mmatigari.

"Horúca novinka, Zimbabwe sleduje vývoj v USA a zváži uvalenie sankcií," robia si ľudia srandu na Twitteri:

Diktátori a autoritárske vlády

S potešením incident v americkej metropole sledovali nielen v Afrike. Nepokoje teraz proti Spojeným štátom môžu využiť diktátori a autoritárske vlády z celého sveta.

Mnoho ruských politikov napríklad usúdilo, že Američania stratili všetko právo poučovať o demokracii iné krajiny. Demokracia v USA podľa Moskvy "kríva na obe nohy" a správanie Trumpa ohľadom odmietania výsledkov volieb označili za jasnú známku jej úpadku.

"Sviatok demokracie skončil. Bohužiaľ spadol na dno, a to hovorím bez náznaku škodoradosti. Amerika stratila smer a nemá teda právo ho udávať, a tým skôr ho druhým vnucovať," napísal na Facebooku predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

Vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov zase Trumpovi poradil, aby dodržiaval ľudské práva. Keby vraj šéf Bieleho domu rešpektoval demokraciu, Facebook by mu nikdy nezablokoval účet. Kadyrov a Trump podľa Čečencov majú aspoň toto spoločné, aj on totiž zažil zákaz sociálnych sietí.

Ani kenské noviny si neodpustil vtip na adresu Spojených štátov:

01 - Modified: 2021-01-07 14:41:54 - Feat.: 0 - Title: Dzurinda pre HN: Cítil som v kostiach, že sa niečo stane. Trump v noci nadobro skončil 02 - Modified: 2021-01-07 19:43:01 - Feat.: 0 - Title: Tí, ktorí pustošili Kapitol, sú spodina, vyhlásil Biden. Trumpa obvinil z podnecovania násilia 03 - Modified: 2021-01-08 05:26:10 - Feat.: 0 - Title: Trump vyhlásil, že ho pobúrilo odporné násilie: Protestujúci znesvätili sídlo americkej demokracie 04 - Modified: 2021-01-08 15:35:22 - Feat.: 0 - Title: Trump oznámil, že sa nezúčastní na Bidenovej inaugurácii
01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:03