StoryEditor

Fallúdža -- škaredá továreň na svätých bojovníkov

10.11.2004, 23:00
Fallúdža -- škaredá továreň na svätých bojovníkov

"Fallúdža bude hrobom okupantov," "Fallúdža je továrňou na výrobu našich hrdinov," tvrdia o povstaleckom meste mladí Iračania. Podľa korešpondenta francúzskeho denníka Libération viacerí zhodne hovoria: "Fallúdža je kolískou nášho kalifátu."
Ozbrojenci, bojujúci proti americkým jednotkám a irackej armáde, snívajú o obnovení kalifátu, ktorý v okolí mesta zanikol spolu s Osmanskou ríšou pred vyše 80 rokmi. Táto utópia je hnacou silou povstalcov. Kedysi bola Fallúdža známa ako "mesto mešít" vďaka svojim 83 minaretom. Dnes je to škaredé mesto, zhodujú sa západní reportéri pôsobiaci v Iraku. Sú to betónové bloky postavené bez ladu a skladu -- o zmenu sa pred rokmi postaral Saddám Husajn.
Obyvatelia mesta patrili vždy k veľmi nábožným, v súčasnosti v ňom žije asi 300 000 ľudí. Kto však mohol, ten pred začiatkom ofenzívy mesto opustil. "Z obyvateľov Fallúdže sa stali rukojemníci a vy ich musíte oslobodiť z rúk únoscov," apeloval na irackých vojakov pred začiatkom ofenzívy iracký premiér Ajád Aláví. Podľa Američanov bojuje vo Fallúdži asi 2 000 až 3 000 povstalcov, prednedávnom hovorili až o trojnásobnom počte.
Povstalci však nie sú homogénnou skupinou. Prvú časť, najlepšie vyzbrojenú a vycvičenú, tvoria bývalí príslušníci Saddámovej armády. V druhej skupine sú radikálne založení irackí veriaci. "Z veľkej časti ide o salafistov, ktorí chcú vrátiť krajinu do čias proroka Mohameda," napísal francúzsky denník Le Figaro. Američanom však ide hlavne o rozdrvenie tretej skupiny povstalcov. Podľa nich sa Fallúdža stala útočiskom cudzincov prepojených na Al-Kajdu. Arcidiablom je v ich očiach Jordánec Abú Musáb az-Zarkáwí, na ktorého dolapenie vypísali odmenu 25 miliónov dolárov. Teda rovnakú sumu ako na Usámu bin Ládina. Zatiaľ čo odbojným Iračanom ponúkajú Američania i premiér Aláví mier výmenou za zloženie zbraní a ukončenie povstania, pre zahraničných teroristov majú iba jednu možnosť -- smrť.
Aj keby sa spojeneckým silám podarilo povstanie vo Fallúdži rozprášiť, jeho vodcov a najmä Zarkáwího do rúk sotva dostanú. Vraj utiekol z mesta ešte pred začiatkom ofenzívy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:23