Očkovanie v IzraeliReuters
StoryEditor

Svet je v distribúcii vakcín na prahu morálneho zlyhania, varuje WHO

18.01.2021, 13:28
Autor:
ČTKČTK
V dôsledku prístupu "ja na prvom mieste" sú ohrození najchudobnejší a najzraniteľnejší ľudia na svete, povedal šéf WHO.

Svet sa v distribúcii vakcín proti Covidu-19 ocitá na prahu katastrofálneho morálneho zlyhania. Dnes to vyhlásil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vyzval pritom štáty a výrobcu, aby vakcíny spravodlivejšie rozdeľovali. V opačnom prípade podľa neho hrozí predĺženie pandémie. Šance na spravodlivé rozdelenie vakcín sú podľa Tedros "vážne ohrozené" v situácii, keď má budúci mesiac začať distribúcia chudobnejším krajinám v rámci iniciatívy WHO COVAX.

​V uplynulom roku bolo podľa neho podpísalo 44 bilaterálnych dohôd k nákupu vakcíny proti Covidu-19 a tento rok najmenej dvanásť. "To by mohlo oneskoriť dodávky COVAX a vytvoriť presne ten scenár, kvôli ktorému bol COVAX navrhnutý," uviedol šéf WHO s tým, že zmyslom iniciatívy bolo zabrániť hromadeniu vakcín jednotlivými štátmi, nekoordinovanému postupu, chaosu na trhu s vakcínami a predĺženiu ekonomických a sociálnych problémov spojených s pandémiou.

V dôsledku prístupu "ja na prvom mieste" sú ohrození najchudobnejší a najzraniteľnejší ľudia na svete, povedal šéf WHO v úvode virtuálnej schôdze výkonnej rady organizácie.

"V konečnom dôsledku takéto správanie pandémiu iba predĺži," dodal, pričom vyzval štáty, aby sa vyhli rovnakých chýb ako pri pandémiách H1N1 a HIV.

Celosvetové ťahanice o vakcíny nadobudli na sile po nedávnom odhalení nových nákazlivejších mutácií koronavírusu. V 49 bohatších krajinách bolo pritom podľa Tedrosa doteraz ľuďom aplikovaných vyše 39 miliónov dávok vakcín proti Covidu-19, zatiaľ čo jedna z chudobných krajín podala iba 25 dávok.

Vyslanec Burkina Faso v mene afrických štátov vyjadril pri schôdzi obavy, že viaceré krajiny "vyluxovali" väčšinu svetových zásob proticovidových vakcín.

​Rokovanie výkonnej rady WHO potrvá do utorka. Podľa pozorovateľov patrí k najdôležitejším vo viac ako 70-ročnej histórii tejto agentúry OSN a mohlo by formovať jej úlohu v globálnom zdraví dlho po skončení pandémie.

Na programe rokovaní je reforma WHO aj systém jej financovania, ktorý je považovaný za nedostatočný potom, čo Spojené štáty, najväčší prispievateľ organizácie, vlani oznámili svoje odstúpenie.

"WHO musí zostať relevantné ... musí z tejto krízy vyjsť silnejšie ako predtým," povedal minulý týždeň podpredseda výkonnej rady Bjoern Kuemmel. Možno však podľa neho očakávať, že sa tlak na zvýšenie finančných príspevkov stretne s odporom niektorých krajín.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 05 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:02