Reuters
StoryEditor

Čakali, že to bude lepšie. V Izraeli riešia účinnosť prvej dávky vakcíny

21.01.2021, 15:11
Autor:
dttdttČTKČTK
Izrael spochybňuje účinnosť vakcíny na koronavírus. Čakať s druhou várkou dlhšie ako uvádza výrobca, môže byť problém.

V Izraeli sa zatiaľ zrejme nestačil prejaviť účinok očkovacej kampane, s ktorou sa začalo pred mesiacom a ktorá je považovaná za najrýchlejšiu na svete.

Podľa ministra zdravotníctva Juliho Edelsteina bolo doteraz v deväťmiliónovej krajine zaočkovaných 2,2 milióna ľudí, viac ako 470-tisíc už aj druhou dávkou vakcíny.

"Po naočkovaní prvou dávkou sa covidom nakazilo 12 400 Izraelčanov. Ochrana získaná po prvej dávke vakcíny nie je taká veľká, ako sme mysleli," vyhlásil v utorok koordinátor Aš.

Dodal, že si nie je istý, či vakcína od Pfizeru, ktorou sa v Izraeli očkuje, chráni aj proti zmutovanému vírusu, ktorý sa šíri z Británie.

Edelstein však Ašove tvrdenie v stredu zmiernil a označil takéto stanovisko za predčasné. "Pripomienky izraelského komisára koordinujúceho opatrenia proti covidu týkajúce sa účinku prvej dávky očkovacej látky boli vytrhnuté z kontextu a teda nepresné," vyhlásil minister zdravotníctva.

"Najzraniteľnejším skupinám populácie teraz podávame druhú dávku očkovania a očakávame, že už zakrátko uvidíme plný ochranný vplyv vakcíny," dodal Edelstein s tým, že telo po očkovaní potrebuje čas, aby rozpoznalo genetický materiál vírusu a vyvolalo imunitnú odpoveď.

Vakcína má efekt po dvoch až troch týždňoch

Imunológovia, vrátane profesora Dannyho Altmanna z Kráľovskej univerzity v Londýne, sa podľa BBC zhodujú, že po aplikácii prvej dávky môže trvať až tri týždne, než začne mať vakcína efekt. Pfizer uvádza, že vakcína má po prvej dávke účinnosť 52 percent, po tej druhej až 95 percent.

Clalit, najväčší poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v Izraeli, ktorý pokrýva väčšinu populácie, porovnal lekárske záznamy 200-tisíc očkovaných ľudí starších ako 60 rokov s rovnakým počtom neočkovaných.

Počas dvoch týždňov po prvej dávke boli obe skupiny pozitívne testované na covid-19 približne rovnakou mierou.

Profesor Stephen Evans z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny však k štúdii Clalitu vyhlásil, že nie je rozumné porovnávať účinnosť pri testoch vakcíny a pri jej používaní, pretože to môže byť ovplyvnené viacerými faktormi.

"Ide o veľmi skorú ochranu," tvrdí profesor verejného zdravia a poradca izraelskej vlády Ran Balicher, podľa ktorého sa vplyv očkovacej kampane začne prejavovať najskôr mesiac po jej začatí. Neskôr očkovaní začali vykazovať o 33 percent menej nových infekcií než ostatní.

Mnohé krajiny teraz zvažujú, že kvôli nedostatočným dodávkam vakcín podanie druhej dávky odložia.

Británia v minulom týždni uviedla, že chce druhú dávku podávať až po dvanástich týždňoch. Hoci to bude viesť k menšej účinnosti než pri podaní dvoch dávok, podarí sa tak podľa britských expertov naočkovať viac ľudí a tým lepšie zamedziť šíreniu nákazy. Pfizer však odporúča dodržať medzi dávkami odstup troch týždňov. Predĺžiť rozpätie medzi prvou a druhou dávkou, sa rozhodlo aj Slovensko. Minimálne na 28 dní.

Ortodoxná komunita pravidlá nerieši

Boaz Lev, ktorý v Izraeli riadi poradný výbor ministerstva zdravotníctva, povedal, že rýchlosť nákazy sa dá vysvetliť niekoľkými spôsobmi.

"Prvým z nich je, že sa zmutovaný vírus šíri rýchlejšie ako ten pôvodný. Má to dočinenia s dodržiavaním lockdownu. Svadby, zhromaždenia, otvorené školy v ultraortodoxných komunitách, to všetko má vplyv na šírenie vírusu," povedal.

Lockdown mal v Izraeli pôvodne skončiť vo štvrtok, vláda však v utorok rozhodla o jeho predĺžení do 31. januára. Od začiatku epidémie je už tretí a platí od konca decembra. "Pre mnoho občanov je to ťažké rozhodnutie, ale je to nevyhnutné," povedal k predĺženiu premiér Benjamin Netanjahu.

Zmienil sa pritom o "škandalóznej" svadbe organizovanej v pondelok v Bnej brak, kde žijú ultraortodoxné rodiny. Zúčastnilo sa jej niekoľko stoviek ľudí.í

Izraelské ministerstvo zdravotníctva oznámilo za stredu rekordných 10 213 nových prípadov nákazy.

Celkový počet doteraz potvrdených prípadov v takmer 9-miliónovej krajine vzrástol na 576-tisíc. Z toho vyše 82-tisíc ľudí je teraz chorých a 4 181 ľudí zomrelo.

Turisti musia mať negatívny test či očkovanie

Netanjahu povedal, že nariadil ministerstvu zdravotníctva a dopravy, aby okamžite sprísnili na letiskách testovanie cestujúcich zo zahraničia. Od 23. januára sa budú musieť všetci pri príchode do Izraela preukázal negatívnym testom nie starším ako 72 hodín alebo predložiť potvrdenie o zaočkovaní.

Netanjahu začiatkom mesiaca uviedol, že v pláne je očkovať takmer všetkých dospelých Izraelčanov do konca marca, keď krajinu čakajú ďalšie predčasné parlamentné voľby.

Mnohí si myslia, že rýchle očkovanie je súčasťou Netanjahuovej volebnej kampane. Vláda si však vyslúžila kritiku za to, že neočkuje Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, hoci tam vakcínu dováža židovským osadníkom.

The Times of Israel v utorok napísal, že podľa štatistiky Oxfordskej univerzity je Izrael za posledných sedem dní v novo potvrdených prípadoch koronavírusu na počet obyvateľov prvý na svete pred Portugalskom, Andorrou, Českou republikou, Írskom a Libanonom.

Izrael však podľa toho istého zdroja vykonal za posledný týždeň tiež štvrtý najvyšší počet testov na obyvateľa vo svete. Izrael robí napríklad v porovnaní so Slovenskom denne až 10-krát viac PCR testov.

01 - Modified: 2020-12-07 07:14:37 - Feat.: 0 - Title: Izraelskí vedci predstavili možnosť liečby onkologických ochorení 02 - Modified: 2021-01-04 09:01:19 - Feat.: 0 - Title: Izrael zrejme spomalí alebo zastaví očkovanie proti koronavírusu, nemá dosť vakcín 03 - Modified: 2021-01-06 11:30:39 - Feat.: 0 - Title: Izraelský zvrat. Premiantovi dochádzajú vakcíny, ďalšie dávky sú ohrozené 04 - Modified: 2021-01-18 06:18:01 - Feat.: 0 - Title: Počet novonakazených v Izraeli po začatí očkovania klesá, ukazuje štúdia
01 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 02 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom 03 - Modified: 2024-04-21 20:04:07 - Feat.: - Title: Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-21 18:35:33 - Feat.: - Title: USA naznačili sankcie voči izraelskej jednotke obviňovanej z porušovania práv 05 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:56