StoryEditor

Český poslanec vyrobil potýčku v parlamente, bez rúška atakoval predsedajúceho

21.01.2021, 17:07
Autor:
pebpebČTKČTK
Poslanec Lubomír Volný hovoril bez rúška a útočil na podpredsedu Snemovne.

V českom parlamente došlo k situácii, na ktorú tam nie sú zvyknutí.

Vystúpenie nezávislého poslanca Lubomíra Volného vyústilo pri štvrtkovom rokovaní snemovne o predĺžení núdzového stavu do fyzickej potýčky s ďalšími poslancami.

Nastala potom, čo predsedajúci Tomáš Hanzel (ČSSD) vypol Volnému mikrofón. Volný a jeho kolega Marian Bojko vo štvrtok v snemovni vystupujú bez rúška.

Podľa dlhoročného poslanca Marka Bendu (ODS) sa tým český parlament dostal na úroveň krajín, na ktorú sa dostať nechcel.

"Svedčí to o frustrácii"

Niektorí poslanci po potýčke žiadajú zasadnutie mandátového a imunitného výboru. Ochrannej službe za bleskový zásah poďakoval na Twitteri český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD).

Potom, čo Hanzel vypol Volnému mikrofón, prišiel nezaradený poslanec hovoriť priamo na miesto predsedajúceho. "Dostaneš flákanec, jasné?," vyhrážal sa Volný.

Hanzel sa ho snažil odstrčiť, potom mu prišli pomôcť ďalší sociálnodemokratickí poslanci. Po kratšej strkanici Volný miesto v sprievode ochrannej služby polície opustil.

"Myslím, že sme sa dostali na úroveň krajín, na ktorú sme sa dostať nechceli, najmä na východ od nás," povedal novinárom Benda. "Toto bolo podľa môjho názoru za čiarou. Svedčí to o nejakej hlbokej frustrácii v spoločnosti. Myslím, že poslanci by si mali uvedomovať, že sú tu zvolení preto, aby sa nejakým spôsobom správali," doplnil.

Prípadom sa zaoberá polícia

"Poslanec Volný je magor, jeho správanie nemá čo robiť v kultúrnej spoločnosti a už vôbec nie v snemovni! Človek, ktorý si nevystačí s použitím mozgu a rétoriky, nepatrí do demokratickej diskusie!" Napísal na Twitteri predseda opozičnej KDU-ČSL Marian Jurečka.

Volný a jeho kolega Marian Bojko vo štvrtok v snemovni vystupujú bez rúška. Možným porušením hygienických opatrení sa zaoberá polícia. Po vyhodnotení vec odovzdá do správneho konania, uviedla na Twitteri.

Fyzické útoky na Slovensku

Na Slovensku máme oveľa viac skúseností s fyzickými útokmi v parlamente. Mimo kamier sa v roku 2013 odohrala potýčka medzi Jozefom Viskupičom a poslancami Smeru.

Alojz Hlina potom napadol Antona Martvoňa a koncom minulého roku sa do konfliktu dostal Milan Mazurek s Miroslavom Žiakom.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:10