TASR/AP
StoryEditor

Po celom Rusku zadržali už vyše dvetisíc ľudí, medzi nimi je aj Navaľného manželka

23.01.2021, 12:57
Autor:
TASRTASR
Zatýkanie sa zintenzívnilo po oznámenom spustení protestu, informujú nezávislé ruské médiá.

Už viac ako dvetisíc ľudí zadržala ruská polícia počas nepovolených protestov na podporu opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktoré sa v sobotu konali v desiatkach miest po celom Rusku. Oznámili to aktivisti zo skupiny OVD-Info.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so sobotňajšími protestmi odmietlo akékoľvek americké zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska.

Obvinilo pritom veľvyslanectvo USA v Moskve, že už v piatok zverejnilo trasy protestných pochodoch v Moskve, Petrohrade a viacerých ďalších ruských mestách. 

Ambasáda trasy zverejnila v rámci varovania pre amerických občanov, ktorým odporúčala, aby sa pochodom radšej vyhli.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie v tejto súvislosti požiadala veľvyslanectvo USA o vysvetlenie. "Americkí kolegovia nám to budú musieť vysvetliť," zdôraznila.

Ambasáda USA v sobotu vydala vyhlásenie, v ktorom podporila právo ruských občanov na organizovanie pokojných protestov. Vyjadrila tiež obavy z toho, že ruské úrady podnikajú kroky na potlačenie protestných zhromaždení.

Ľudskoprávna organizácia OVD-Info uviedla, že po celom Rusku bolo zadržaných už vyše 1600 demonštrantov, pričom toto číslo zrejme ešte nie je konečné. Najviac zadržaných bolo v Moskve (vyše 500) a v druhom najväčšom meste Petrohrad (vyše 200). K zatýkaniu demonštrantov došlo v takmer 70 väčších i menších mestách po celej krajine.

Na zrejme najväčšom proteste, ktorý sa konal na Puškinovom námestí v centre Moskvy, sa podľa reportéra agentúry Reuters zúčastnilo najmenej 40-tisíc ľudí. Neuniformovaní príslušníci polície odvliekali demonštrantov do pristavených dodávok. Úrady oficiálne priznali len zhruba štyritisíc účastníkov.

Medzi zadržanými v Moskve je aj Navaľného manželka Julija; na moskovskom proteste sa zúčastnila aj jeho matka. Účastníci požadovali prepustenie Navaľného z väzby a pokrikovali heslá proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa agentúry TASS na proteste v Moskve utrpelo ľahšie zranenia aj 42 príslušníkov ruských bezpečnostných síl.

Aktivisti a novinári hlásili výpadky internetu po tom, ako sa na sociálnych sieťach začali šíriť videá, na ktorých bolo vidno, ako policajti bijú demonštrantov obuškami.

01 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:19