Reuters
StoryEditor

V Holandsku ľudia protestovali proti opatreniam, polícia ostro zasiahla

24.01.2021, 21:51
Autor:
TASRTASR
Pomocou vodného dela a psov rozháňala polícia nepovolenú demonštráciu aj v Amsterdame, kde sa zišli stovky ľudí.

Holandská polícia sa v nedeľu dostala do potýčok s ľuďmi protestujúcimi proti epidemiologickým opatreniam, obzvlášť proti nočnému zákazu vychádzania.

K potýčkam došlo minimálne v dvoch mestách, a to metropole Amsterdam a v Eindhovene na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

V Eindhovene hádzali demonštranti na policajtov kamene. Polícia odpovedala použitým slzotvorného plynu a vodných diel, pričom zatkla prinajmenšom 30 ľudí.

Vodné delá aj psy 

Na demonštrácii v centre Eindhovenu sa zúčastnili stovky ľudí vrátane prívržencov protiimigračného hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA).

Na námestí neďaleko hlavnej železničnej stanice po protestujúcich ostali kamene, pohádzané bicykle a množstvo rozbitého skla.

Polícia ľuďom odporúčala, aby sa prechodu cez stred mesta v čase protestu vyhli. Na železničnej stanici dočasne pozastavili dopravu, pričom miestne médiá informovali, že v okolitých podnikoch dochádza k rabovaniu. Zranenia bezprostredne nehlásili.

Pomocou vodného dela a psov rozháňala polícia nepovolenú demonštráciu aj v Amsterdame, kde sa zišli stovky ľudí.

Protest sa konal na námestí v centre mesta, kde došlo k obdobnej demonštrácií a potýčkam s políciou už minulý víkend.

Na videozázname z akcie bolo vidieť, ako polícia zasiahla vodným delom demonštrantov zoskupených pri Van Goghovom múzeu.

Podľa agentúry AP boli nedeľné násilnosti v Holandsku najhoršími od vypuknutia padnémie nového koronavírusu. V Amsterdame sa nepovolený protest konal už druhú nedeľu za sebou.

Platí zákaz vychádzania 

K protestom došlo len necelý deň po násilnostiach v obci Urk na severozápade Holandska, kde mladíci protestujúci proti epidemiologickým reštrikciám podpálili v noci na nedeľu mobilné testovacie miesto a na policajtov hádzali petardy. K potýčkam došlo počas prvej noci, keď na celom území Holandska platil zákaz nočného vychádzania.

Holandská polícia zároveň v nedeľu oznámila, že počas prvej noci predmetného zákazu pokutovala v celej krajine za jeho porušenie približne 3600 ľudí.

Pre porušenie zákazu vychádzania alebo násilné správanie zadržala celkovo 25 osôb. Zákaz vychádzania platný od 21.00 h do 04.30 h odobril ešte vo štvrtok holandský parlament.

V Holandsku platí od polovice decembra dosiaľ najprísnejší lockdown. V krajine sú zatvorené školy aj obchody ponúkajúce iné než základné tovary. Holanďanom sa zároveň odporúča, aby sa zdržovali doma a denne neprijímali viac ako dvoch hostí.

Prísne opatrenia budú platiť prinajmenšom do 9. februára.
V Holandsku predtým platili jedny z najmenej prísnych obmedzení v Európe. Krajinu však silne zasiahla druhá a tretia vlna nákazy a preto reštrikcie sprísnila.

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 03 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 04 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:54