Reuters
StoryEditor

V Taliansku padla vláda, premiér Conte oznámil demisiu

26.01.2021, 10:12
Autor:
ČTKČTK
Mnohí dúfajú, že prezident poverí zostavením vlády opäť nestraníka Giuseppeho Conteho.

Taliansky premiér Giuseppe Conte dnes podľa očakávania oznámil vláde svoju demisiu, napoludnie ju má odovzdať prezidentovi Sergiovi Mattarello. Informujú o tom miestne médiá.

Podľa nich konzultácie zástupcov politických strán s prezidentom o novej vládnej koalícii ale nezačnú skôr ako v stredu popoludní. Mnohí, vrátane Conteho, dúfajú, že prezident následne poverí zostavením vlády opäť nestraníka Conteho.

​Päťdesiatšesťročný právnik Conte, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany a na čele vlády stojí od júna 2018, rezignoval kvôli tomu, že z jeho vlády v polovici januára odišla jedna menšia koaličná strana. Ostatné strany vládnej koalície ho podporujú, aby sa stal znovu premiérom.

Chýbala mu podpora

Conte po odchode strany Živé Taliansko (IV) síce minulý týždeň získal dôveru v oboch komorách parlamentu, v Senáte ale len vďaka tomu, že sa hlasovania zdržali zákonodarcovia strany IV.

Pre ďalšie fungovanie jeho vlády tak nemal dostatočnú oporu v parlamente. Demisiu teraz podal v domnení, že sa mu podarí vyjednať inú koalíciu a že ho prezident znovu poverí zostavením vlády. Tú potom budú musieť opäť schváliť obe komory, ktoré sú v talianskom ústavnom systéme rovnocenné.

Konzultácie o možnej novej vládnej koalícii nezačnú skôr ako v stredu popoludní, myslia si miestne médiá. Dôvodom je aj to, že v stredu dopoludnia má prezident Mattarello v pláne pietnu akciu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

​Ak by sa Contemu nepodarilo získať dostatočnú podporu v parlamente, môže prezident poveriť niekoho zostavením úradníckej vlády. Niektoré médiá špekulujú, že by takúto vládu mohol viesť ekonóm Mario Draghi (73), bývalý šéf Európskej centrálnej banky (2011-2019). Poslednou možnosťou sú nové parlamentné voľby.

Spustenie krízy

Súčasnú politickú krízu v Taliansku, ktorá mala od konca druhej svetovej vojny sedem desiatok vlád, spustil Matteo Renzi, premiér z rokov 2014 až 2016. Ten začal kritizovať vládnu koalíciu už krátko po vzniku vlády v septembri 2019, keď vystúpil z koaličnej Demokratickej strany (PD) a založil si vlastnú stranu (IV).

V posledných týždňoch sa rozkol vyhrotil najmä kvôli vládnemu plánu obnovy ekonomiky, ktorý súvisí s rozdelením asi 209 miliárd eur z európskeho koronavírusového fondu obnovy.

Posledné parlamentné voľby sa v Taliansku konali v roku 2018, ďalšie by mali byť najneskôr v máji 2023. Pád vlády zažila krajina od predchádzajúcich volieb už v lete 2019, kedy vládnu koalíciu opustila krajne pravicová strana Liga vtedajšieho ministra vnútra Mattea Salviniho.

Na koalícii sa potom dohodlo vládne Hnutie piatich hviezd (M5S) a opozičný PD, do tej doby rivali. K dohode prispela obava z výhry krajnej pravice v predčasných voľbách. Salvinimu vtedy rástli preferencie, čo bol tiež dôvod jeho odchodu z koalície.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:42