Reuters
StoryEditor

Z pláže do väzenia. Keď si turisti myslia, že pre nich cestovné obmedzenia neplatia

30.01.2021, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Za posledný mesiac sa objavilo množstvo prípadov turistov, ktorí sa dostali do problémov, keď vyrazili na dovolenku za slnkom a pieskom.

Pokiaľ ide o karanténu kvôli pandémii, nemusí to nutne znamenať nudu doma na gauči. Jednu z tých najlepších môžete stráviť na hotelovom balkóne v slnečnom Karibiku, kde s pohárom v ruke pozorujete oceán.

Ani to však niektorým ľuďom nestačí, píše stanica CNN. Tá si všíma, že karanténne pravidlá nedodržiava čoraz viac turistov.

Za posledný mesiac sa objavilo množstvo prípadov turistov, ktorí sa dostali do problémov, keď vyrazili na dovolenku za slnkom a pieskom.

V decembri skončila americká študentka Skylar Macková na dva mesiace vo väzení, keď priletela na Kajmanské ostrovy a už po dvoch dňoch porušila povinnú dvojtýždňovú karanténu.

V januári strávila bývalá britská kráľovná krásy Zara Hollandová s priateľom Elliottom Loveom päť dní v karanténe v štvorhviezdičkovom hoteli na Barbadose, než podstúpila druhý PCR test, ktorý je vyžadovaný pre cestujúcich z vysoko rizikových krajín. To všetko bolo v poriadku.

Ale keď bol Loveov druhý test pozitívny, rozhodol sa pár namiesto ďalšej karantény pre útek - a ušiel na letisko, kde sa pokúšal dostať do lietadla a späť domov.

Potom tu bol britský pár takisto na Barbadose, ktorý sa pokúsil spestriť si karanténnu izoláciu prizvaním miestnej obyvateľky na sexuálne účely (bola chytená, keď liezla cez plot okolo hotela) a turista na Jamajke, ktorý si odskočil z hotelovej karantény pre pitie - a skončil vo väzení.

Ľudia majú tendenciu vypnúť

Tráviť karanténu na slnku vyzerá ako najjednoduchšia vec, o akú zatiaľ bol kto požiadaný od začiatku pandémie.

Tak prečo ľudia porušujú pravidlá? "Kedykoľvek sú ľudia postavení pred krajne desivý scenár, doterajší výskum ukázal, že majú tendenciu, vypnúť ," hovorí klinická psychologička Bhavna Jani-Negandhiová.

"Preto sa počas pandémie správajú spôsobom, ktorý naznačuje, že sa uzavrú pred faktami - a veria, že im sa nič nestane, že sú ohrození len tí najzraniteľnejší," dodala.

Negatívne na to podľa odborníka na cestovný ruch prispieva nedostatok previazanosti v cestovných obmedzeniach po celom svete.

"Neexistuje tu žiadna konzistencia, a to cestovateľov hrozne mätie," povedal Paul Charles, bývalý riaditeľ komunikácie firmy Virgin Atlantic, ktorý teraz vedie vlastnú PR poradenskú firmu.

Charles je presvedčený, že ideálnou cestou by bol globálny prístup vedený štátmi G20. "Zavedenie globálneho programu testovania, kedy by každý mohol byť pri odlete testovaný s výsledkom do 30 minút, by mohlo premeniť spôsob, akým momentálne cestujeme - alebo nie," povedal.

Zároveň však musia úrady dôsledne presadzovať všetky obmedzenia platné pre cestovateľov. "Toto je možno jedna z príčin problému - že vlády nepodporili prísnejšie pravidlá ich prísnejším presadzovaním. Ekonomiky po celom svete sa rúcajú, pretože ľudia porušujú pravidlá, čo znamená, že sú potom zavedené ešte prísnejšie opatrenia a na dlhšiu dobu," dodal Charles.

Skoré opatrenia sa na Kajmanoch vyplatili

Cestou prísneho presadzovania pravidiel idú napríklad Kajmanské ostrovy. "Už v januári 2020 sme sa začali pripravovať na očakávaný príchod koronavírusu na naše pobrežie," povedal Roy Tatum, šéf úradu premiéra Aldena McLaughlina.

Skoré opatrenia zahŕňali zákaz ciest z postihnutých krajín a kontrolu všetkých cestujúcich po prílete. Aj napriek tomu bol v marci 2020 potvrdený prvý prípad nákazy na Kajmanských ostrovoch.

Následne sa na 14 dní uzavreli hranice a zaviedla sa 14-dňová karanténa vo vládou kontrolovaných zariadeniach pre všetkých ľudí vstupujúcich do krajiny.

Medzi ďalšie opatrenia patrili zákazy vychádzania, uzatvorenie škôl a obmedzenie prístupu do domov s opatrovateľskou službou, nemocníc, väzníc a na pláže. Výsledok? Do tohtoročného januára Kajmanské ostrovy zaznamenali len 359 prípadov nákazy a dve úmrtia.

V súčasnosti je vstup na Kajmanské ostrovy obmedzený pre obyvateľov a hŕstku ďalších ľudí, ktorí majú s ostrovom a jeho obyvateľmi nejaké väzby. Počas prvých reštriktívnych opatrení na ostrovoch boli stovky ľudí stíhaných a potrestaných pokutou za ich porušenie. Odvtedy úrady zaznamenali len sedem nových prípadov - vrátane Skylar Mackovej.

Táto americká študentka dostala povolenie prísť na Kajmanské ostrovy za svojím priateľom Vanjaom Ramgeetom, ktorý tu žije.

Za porušenie pravidiel väzenia

Po prílete sa však mala na dva týždne izolovať v karanténe. Namiesto toho si po dvoch dňoch dala dole sledovacie zariadenie a pripojila sa k svojmu priateľovi pri pretekoch vo vodnom lyžovaní. Keď ju polícia dostihla, nemala rúško a nedodržiavala spoločenský odstup.

Súd ju pôvodne poslal na štyri mesiace do väzenia, ale po odvolaní jej trest znížil na dva mesiace za mrežami. Rovnaký trest dostal aj Ramgeet.

Dievčinina rodina sa snažila protestovať, obrátila sa dokonca aj na amerického prezidenta Donalda Trumpa s prosbou o pomoc, ale vláda Kajmanských úradov odmietla ustúpiť. "Keby sa v našej malej komunite rozšíril covid-19, bolo by to potenciálne zničujúce," povedal Tatum.

"Hovoríme tu o chorobe, ktorá dokáže zabíjať ľudí a zničiť ekonomiku. Preto musí byť každý, kto úmyselne poruší dôležité zákony a pravidlá na ochranu verejného zdravia na našich ostrovoch, prísne potrestaný," dodal Tatum.

"Tresty slúžia ako odstrašujúci prostriedok, vďaka ktorému ľudia chápu závažnosť vírusu a to, aké dôležité sú zákony a opatrenia na ochranu verejného zdravia."

01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:24