StoryEditor

Putin v Kremli? Možno už o rok

Bývalý ruský prezident Vladimir Putin by sa už budúci rok mohol vrátiť do kresla v Kremli, v ktorom sedel osem rokov. Podľa ruského denníka Vedomosti pripravuje jeho veľkolepý návrat súčasný prezident Dmitrij Medvedev - chce totiž pre Putina predĺžiť funkčné obdobie prezidenta na šesť rokov. Tento návrh už predstavil tento týždeň aj v parlamente.

Putin sa bráni
Zdroje z Kremľa označili Medvedevov návrh za súčasť plánu, vypracovaného prvým námestníkom šéfa prezidentskej administratívy Vladislavom Surkovom, ktorý je známy ako Putinov človek. Na základe tohto plánu by Medvedev mohol uskutočniť zmeny v ústave a nepopulárne sociálne reformy tak, aby sa Putin mohol vrátiť do Kremľa na dlhšie obdobie. "Podľa tohto scenára by Medvedev mohol odstúpiť už čoskoro s odvolaním sa na zmeny v ústave, pričom prezidentské voľby by sa mohli konať v roku 2009,“ tvrdí zdroj.
Putin, ktorý je v súčasnosti šéfom vlády, by mohol potom vládnuť ako prezident dve šesťročné funkčné obdobia v rokoch 2009 - 2021. Na túto správu už reagovala aj premiérova kancelária - údajne nie je žiadny dôvod na návrat bývalej hlavy štátu do prezidentského kresla v roku 2009. Analytici takýto scenár vývoja na ruskej politickej scéne nevidia veľmi pravdepodobný. "Nezdá sa mi to veľmi reálne. Z môjho pohľadu sa Medvedev snaží vybudovať si veľmi intenzívne pozíciu nezávislú od Putina či už vo vnútri Kremľa - čiže mocensky ovládnuť prezidentskú administratívu, tak aj zahraničnú politiku. Napríklad jeho postup voči Gruzínsku - on bol tou osobou, ktorá častejšie vystupovala, nie premiér Putin. Takisto krátko po zvolení amerického prezidenta to bol on, kto prezentoval obnovenú ruskú raketovú prítomnosť v Kaliningrade,“ vysvetľuje český analytik Petr Kratochvíl. Predĺženie mandátu prezidenta o dva roky by však podľa neho mohlo v takomto prípade slúžiť ako akési logické ospravedlnenie na zmenu prezidenta. "Takto by sa mohlo tvrdiť, že nastala zmena ústavy, a teda sa začalo všetko od začiatku, od nového funkčného obdobia.“

Zohraný tandem
Podobný názor má aj ruský politológ Michail Trojickij. "Nemyslím si, že by sa Putin chcel vrátiť do Kremľa. Putin totiž považuje svoju misiu v Kremli za splnenú. Dvojica prezident - premiér dnes navyše pracuje veľmi efektívne. Ukazuje sa, že Rusko má dvoch ľudí, ktorí ho dokážu reprezentovať na najvyššej úrovni. Napríklad v jediný deň sa obaja môžu stretnúť s dvoma rôznymi lídrami iných krajín. V žiadnej inej krajine to nie je možné,“ hovorí Trojickij. Predĺženie funkčného obdobia prezidenta podľa neho súvisí s tým, aby prezident stihol realizovať všetky svoje plány. "Medvedev si uvedomuje, že na realizáciu dlhodobých plánov reformy ruského politického a sociálneho systému sú štyri roky málo. Prezident musí byť zvolený na dlhšie obdobie, aby mohol realizovať svoj program. Zákon nie je retroaktívny, preto bude šesť rokov vo funkcii až nasledujúci prezident v roku 2012,“ dodáva Trojickij.
Medvedev sa stal novým ruským prezidentom po marcových voľbách. Ústava už totiž nedovoľovala jeho predchodcovi Putinovi po dvoch funkčných obdobiach kandidovať na post hlavy štátu. Ten svojho času odmietol zmeny v ústave, aby mohol kandidovať tretie funkčné obdobie, takisto nesúhlasil s predĺžením svojho mandátu. Stále však zostáva najpopulárnejším politikom v Rusku.
Na prípadnú zmenu ústavy - predĺženie funkčného obdobia prezidenta na šesť rokov - je treba súhlas dvoch tretín parlamentu. V tom dominuje strana Jednotné Rusko, kde predsedom je práve Putin.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:02