Reuters
StoryEditor

Kde sa vzal koronavírus? Vyšetrovatelia WHO narazili na čínske úrady

12.02.2021, 22:01
Autor:
ČTKČTK
​Informácie o prvých zaznamenaných prípadoch žiadal tím WHO, ktorý sa vydal do Číny skúmať pôvod pandémie covidu-19.

Čínske úrady odmietli poskytnúť odborníkom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) primárne dáta o prvých prípadoch covidu-19, ktoré by WHO pomohli určiť, akým spôsobom a kedy sa koronavírus prvýkrát začal v Číne šíriť, napísal dnes denník The Wall Street Journal.

Konkrétne čínske úrady údajne zamietli žiadosť o poskytnutie podrobností o 174 prípadoch covidu-19, ktoré boli zaznamenané v decembri 2019 v čínskom Wu-chane.

​Informácie o prvých zaznamenaných prípadoch žiadal tím WHO, ktorý sa vydal do Číny skúmať pôvod pandémie covidu-19. Čínski úradníci a zdravotníci predložili tímu vlastné rozsiahle prehľady a analýzy dát týkajúce sa týchto prvých zaznamenaných prípadov.

Dodali tiež analýzy vypracovanej na základe spätného preskúmania zdravotníckych záznamov z niekoľkých mesiacov predchádzajúcich období, kedy bolo šírenie vírusu vo Wu-chan zaznamenané, uviedla expertná skupina WHO.

Neukázali všetky prípady

Primárne dáta, o ktoré sa predložené štúdie opierajú, však tím WHO preskúmať nemohol. Prístup k primárnym údajom by pritom WHO mohol umožniť vytvoriť vlastnú analýzu toho, kedy a akým spôsobom sa vírus začal v Číne šíriť, tvrdia členovia tímu.

Odborníci WHO tiež uviedli, že členské štáty zvyčajne dáta potrebné pre vyšetrovanie organizáciu poskytujú.

"Ukázali nám zopár prípadov, ale nie je to rovnaké, ako keby dodali všetky, čo je u epidemického vyšetrovania štandardné," povedal Dominic Dwyer, austrálsky mikrobiológ a člen tímu WHO.

"V takom prípade sú naše možnosti interpretovať dáta obmedzené, aj keď druhá strana si môže myslieť, že sú celkom dobré," vysvetlil Dwyer. Čínska národná zdravotnícka komisia ani ministerstvo zdravotníctva na žiadosť o komentár podľa denníka nereagovali.

Kedy sa koronovírus začal šíriť?

Vyšetrovanie WHO sa zameriava na otázku, či sa covid-19 šíril v Číne už pred začiatkom decembra 2019, kedy čínske úrady oznámili prvého pacienta sa symptómami covidu-19. Podľa tímu WHO vo dvoch mesiacoch predchádzajúcich zaznamenaniu koronavírusu vo Wu-chane malo 90 hospitalizovaných pacientov v strednej časti Číny príznaky ako pri ochorení covidom-19.

Testy koronavírusových protilátok vykonané u týchto ľudí čínskymi úradmi s viac ako ročným odstupom však všetky vyšli negatívne. Avšak množstvo protilátok mohlo odvtedy klesnúť pod hranicu rozpoznateľnosti, podotkol WSJ.

Šéf tímu WHO Peter Ben Embarek na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že podľa doterajších zistení je vírus SARS-CoV-2 pravdepodobne prírodného pôvodu a jeho hostiteľom mohli byť netopiere. Že by vírus unikol z laboratória, je podľa Embareka vysoko nepravdepodobné.

Žiadnu verziu nevylúčili

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes na tlačovej konferencii podľa agentúry Reuters však povedal, že WHO zatiaľ žiadne hypotézy o pôvode covidu-19 nevylúčila.

"Vyskytli sa otázky, či boli niektoré z hypotéz odložené bokom. Potom, čo som hovoril s niektorými členmi tímu, by som chcel potvrdiť, že všetky hypotézy zostávajú otvorené a žiadajú si ďalšie analýzy a skúmanie," povedal šéf WHO.

Čína sa snaží vyhnúť obvineniam, že objav nového typu koronavírusu spočiatku skrývala a umožnila tak rozšíreniu nákazy. Vládnuca čínska komunistická strana tvrdí, že vírus pochádza zo zahraničia, napríklad z dovezených morských plodov. Embarek túto hypotézu v utorok nevylúčil.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:21