Peter Ben Embarek, člen expertného tímu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)TASR/AP
StoryEditor

Američanov veľmi znepokojuje správa expertov WHO o pôvode vírusu v Číne. Majú viacero otázok

13.02.2021, 20:01
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty znepokojuje, ako boli sprostredkované závery zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode koronavírusu.

Biely dom dnes vyzval Čínu, aby zverejnila všetky informácie týkajúce sa prvých prípadov koronavírusovej infekcie z decembra 2019.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že Spojené štáty znepokojuje, ako boli sprostredkované závery zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

​Podľa Sullivana je absolútne kľúčové, aby správa bola nezávislá a "bez úprav zo strany čínskej vlády". Reuters pripomína, že zo strany súčasnej americkej administratívy zaznievajú podobné výhrady na adresu Pekingu ako od predchádzajúcej vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Misia WHO, ktorá strávila štyri týždne v Číne, aby tam pátrala po pôvode pandémie covidu-19, tento týždeň uviedla, že sa dopodrobna nezaoberala otázkou, či koronavírus nemohol uniknúť z laboratória, čo je podľa nej veľmi nepravdepodobné.

Washington dal najavo, že by chcel preskúmať dáta, ktoré misia získala. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok povedal, že všetky hypotézy ohľadom pôvodu ochorenia sú stále otvorené.

Trumpova vláda opakovane dávala najavo, že má podozrenie, že vírus unikol z laboratória v Číne, čo Peking zásadne odmieta. Trump Spojené štáty vlani z WHO vyviedol, keď predtým organizáciu obvinil z oneskorenej reakcie v začiatkoch šírenia koronavírusu a z prílišnej náklonnosti k Číne.

Demokrat Biden krátko po nástupe do funkcie oznámil, že Spojené štáty sa k WHO zase pripoja. "Sme silne znepokojení spôsobom, akým boli zverejnené počiatočné poznatky z vyšetrovania pôvodu covidu-19 a otázkami ohľadom procesu," uviedol Sullivan.

Čínske úrady odmietli odborníkom z WHO poskytnúť primárne dáta o prvých prípadoch nákazy koronavírusom, ktorá by WHO pomohla určiť, akým spôsobom a kedy sa koronavírus prvýkrát začal v Číne šíriť.

"Aby sme lepšie pochopili súčasnú pandémiu a pripravili sa na ďalšiu, musí Čína sprístupniť svoje dáta z prvých dní, kedy sa nákaza objavila," vyzval Sullivan.

Na základe primárnych dát čínski úradníci vytvorili rozsiahle prehľady a analýzy týkajúce sa prvých zaznamenaných prípadov nového koronavírusu. Tie odborníkom WHO odovzdali, primárne informácie však nie. Členské štáty pritom zvyčajne potrebné dáta organizácii poskytujú.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:11