Reuters
StoryEditor

Taliansko zmenilo smer. Vláda deň pred otvorením lyžiarskych stredísk uvoľnenie obmedzení zastavila

14.02.2021, 22:54
Autor:
TASRTASR
Prvé sklamané reakcie z lyžiarskych oblastí hovorili o tom, že sezóna sa tým pre mnohých prevádzkovateľov v zimných strediskách fakticky skončila.

Deň pred plánovaným otvorením mnohých lyžiarskych stredísk v Taliansku tamojšia vláda v nedeľu večer toto uvoľnenie pandemických obmedzení znova zastavila, čo odôvodnila obavami z nových variantov koronavírusu.

Ako oznámil minister zdravotníctva Roberto Speranza, zákaz zimných športov pre rekreačných lyžiarov je predĺžený do 5. marca, informovala agentúra DPA.

Prvé sklamané reakcie z lyžiarskych oblastí hovorili o tom, že sezóna sa tým pre mnohých prevádzkovateľov v zimných strediskách fakticky skončila.

Zvýšené riziká 

V Taliansku pritom lyžiarske strediská napríklad v Alpách koncom minulého roka ani nemohli otvoriť. Speranza prisľúbil tomuto odvetviu kompenzácie.

Minister vo svojom nariadení uviedol, že dôvodom náhleho rozhodnutia - necelý deň pred avizovaným pondelkovým otvorením - sú zvýšené riziká vyplývajúce zo šírenia variantov koronavírusu, najmä tzv. britského variantu.

Poukázal na odhad expertov z uplynulého týždňa, podľa ktorého sa týmto variantom infikovala takmer pätina novonakazených v Taliansku.

Prevádzkovatelia lanoviek, vlekov a ďalších zariadení v lyžiarskych strediskách sa pritom už dlhší čas pripravovali na otvorenie.

Zmena vo vedení 

Rím pred určitým častom stanovil, že lyžovanie v tzv. žltých zónach krajiny, kde sú pandemické riziká nižšie, sa môže obnoviť od 15. februára.

V sobotu sa však zmenila v Taliansku vláda. Speranza síce zostal ministrom zdravotníctva, doterajšieho premiéra Giuseppeho Conteho ale vystriedal bývalého šéf centrálnej banky Mario Draghi.

V nedeľu prišlo aj oznámenie o zaradení ďalších regiónov medzi tzv. oranžové, v ktorých by spolu s červenými zónami nemohli byť lyžiarske strediská aj tak otvorené.

Taliansko dosiaľ zaznamenalo viac ako 2,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom. V nedeľu k nim pribudlo vyše 11-tisíc nových infikovaných za posledných 24 hodín. Počet nových prípadov za uplynulých sedem dní na 100-tisíc obyvateľov sa pohyboval na úrovní 130.

01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 05 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:46