Reuters
StoryEditor

Johnson chystá opatrný plán uvoľňovania opatrení, mal by byť nevratný

15.02.2021, 13:38
Autor:
ČTKČTK
Britský premiér plánuje predstaviť svoj plán uvoľňovania 22. februára.

Britský premiér Boris Johnson dnes povedal, že budúci pondelok predstaví opatrný a zrejme nevratný plán uvoľňovania Lockdown v Anglicku.

Obsahovať podľa neho bude prvé možné termíny otvárania ekonomiky. Johnson zároveň upozornil, že v populácii je stále veľké množstvo koronavírusu.

"Musíme byť veľmi rozumní a chceme postup, ktorý je opatrný, ale nevratný," povedal dnes Johnson novinárom.

"Ak budeme môcť, stanovíme termíny," citovala šéfa britskej vlády agentúra Reuters.

Riziko je stále vysoké

Kvôli počtu nových prípadov infekcie sa však podľa neho nie je možné ponáhľať. Príliš veľa je stále tiež ľudí, ktorí po nákaze covidom-19 umierajú, upozornil Johnson.

Premiér plánuje predstaviť svoj plán uvoľňovania 22. februára. Podľa britského ministerského predsedu je tu riziko, že pri veľkom objeme vírusu v obehu budú infikovaní aj mladí ľudia a potom sa zvyšuje riziko šírenia mutácií koronavírusu v populácii.

"Po druhé bude väčšie riziko, že sa ochorenie znovu rozšíri medzi staršie skupiny," upozornil Johnson.

Premiér v tomto týždni zváži, ako rýchlo sa môže Anglicko vymaniť z lockdownu potom, čo už bolo zaočkovaných 15 miliónov najzraniteľnejších a celkovo už za viac ako dva mesiace očkovacej kampane dostala prvú dávku očkovacej látky približne štvrtina obyvateľov krajiny.

Tlak na premiéra

Niektorí zákonodarcovia aj podniky vyvíjajú na premiéra tlak, aby otrasenú ekonomiku znovu otvoril.

Briti zostávajú doma, deti nechodia do škôl a nesmú fungovať obchody mimo tých ponúkajúcich tovar nevyhnutný pre život.

"Hoci vakcíny sú účinné a skvelé, žiadny vakcinačný program samozrejme nie je stopercentne účinný, takže keď máte v obehu veľký objem, keď máte veľa chorých, zraniteľní nevyhnutne budú trpieť," varoval Johnson.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock upozornil, že počty úmrtí a hospitalizovaných s covidom sú stále príliš vysoké. "Musíme sa pozrieť na dáta," povedal Hancock televízii Sky News.

Británia má piaty najvyšší počet úmrtí v súvislosti s covidom-19 na svete po USA, Brazílii, Mexiku a Indii. Ku dnešku oficiálne štatistiky uvádzajú 117 166 mŕtvych.

Nové opatrenie

Dnes v Británii začalo platiť jedno nové opatrenie proti šíreniu nových infekčnejších mutácií koronavírusu. Po príchode do krajiny musia všetci cestujúci z 33 rizikových krajín nastúpiť povinnú desaťdňovú karanténu v hoteloch.

Hancock dnes po niekoľkých hodinách zavedenia systému konštatoval, že funguje hladko.

Briti majú naďalej zakázané cestovať na dovolenky a po návrate do krajiny z nevyhnutných ciest je povinný negatívny test na koronavírus.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:16