StoryEditor

Kalamita v Texase má už najmenej 30 obetí. Ľuďom nejde voda či elektrina, začína dochádzať aj jedlo

18.02.2021, 10:45
Autor:
ČTKČTK
Mrazy, sneh a poľadovica ochromili infraštruktúru druhého najľudnatejšieho štátu USA, ktorý na tieto podmienky nie je zvyknutý.

Kríza v Texase spôsobená nezvyčajne chladným počasím v stredu večer zostávala veľmi vážna, keď sa po kolapse elektrickej siete šírili problémy s dodávkami vody i zásobovaním obchodov.

Americká federálna vláda vysielala do južného štátu generátory a ďalšie prostriedky, texaský guvernér Greg Abbott neuviedol, kedy môžu milióny obyvateľov očakávať zlepšenie situácie.

Podľa amerických médií už si naprieč Spojenými štátmi vlna extrémneho počasia vyžiadala vyše 30 obetí, juh a východ krajiny pritom ohrozuje ďalší nápor "zimnej búrky".

Kritická situácia 

Mrazivé počasie vyvolané prílivom arktického vzduchu sa dotýka prakticky celého amerického územia a spôsobuje komplikácie v doprave a energetike v rade štátov, nikde však nie je situácia tak kritická ako v Texase.

Mrazy, sneh a poľadovica ochromili infraštruktúru druhého najľudnatejšieho štátu USA, ktorý na tieto podmienky nie je zvyknutý.

Cesty sa stali nezjazdnými, praskajú potrubia a v nezateplených domoch odstrihnutých od elektriny teploty padajú pod bod mrazu.

"Je to tu trošku ako na divokom západe," povedal agentúre AP 60-ročný Gerry Gross z Dallasu, ktorého domácnosť bola v tú chvíľu dlhšie ako 24 hodín bez prúdu.

Zároveň mu začala do steny vytekať voda z prasknutej vodovodnej rúrky, ktorú nakoniec omotal izolačnou páskou. Inštalatér nebol k dispozícii a Gross sa nechcel obracať na úrady, pretože "tie by len vodu úplne vypli a kto vie, kedy by som ju mal naspäť".

Reuters

Bez elektriny a tepla 

Niektorí Texasania boli v stredu bez dodávok elektriny už niekoľký deň. "Toto je tretí deň bez prúdu. Dnes ráno nám zamrzol generátor," hlásila vo videu pracovníčka zvieracieho útulku v mestečku Temple južne od Dallasu.

Kedy sa podarí problémy vyriešiť, nebolo vôbec jasné. Podľa AP sa v stredu asi na sedem miliónov Texasanov vzťahovali výstrahy, aby nekonzumovali vodu z vodovodu, kým ju nenechajú prejsť varom.

Organizácia ERCOT, ktorá spravuje elektrickú rozvodnú sieť, v stredu hlásila obnovenie dodávok prúdu v asi 1,6 milióna domácnostiach. To však znamená, že asi dva milióny zákazníkov zostávali bez elektriny.

"Každý zdroj elektriny, ktorý Texas má, bol zasiahnutý," povedal na tlačovej konferencii guvernér Abbott.

Republikánsky politik predtým naznačoval, že za problémy môžu predovšetkým elektrárne využívajúce obnoviteľné zdroje, za čo zožal kritiku od komentátorov z druhej strany politického spektra.

V stredu neposkytol veľa konkrétnych informácií o tom, kedy sa elektrická a vodovodná sieť vráti do normálu. "Toto sú informácie, ktoré mi neboli dodané," odpovedal podľa denníku The Texas Tribune na otázku, ktoré oblasti môžu v najbližšej dobe očakávať návrat elektrického prúdu.

Reuters

Dochádzajú aj potraviny

Do krízových operácií už je zapojená aj federálna vláda. Federálna agentúra pre riešenie krízových situácií (FEMA) zaslala do Texasu prikrývky, balenú vodu, potraviny a 60 generátorov, ktoré majú zabezpečiť chod "kritickej infraštruktúry".

V médiách sa objavujú správy o problémoch s elektrinou a vodou aj v nemocniciach či "ohrievacích centrách" zriadených pre obyvateľov.

"A teraz Texasanom dochádza jedlo," hlásil v stredu The Texas Tribune. Nedostatok vyplýva z dopravných komplikácií aj uzávierok obchodov, kde vypadol prúd.

V supermarketoch, ktoré zostávajú otvorené, sa tvoria fronty a dochádzajú základné potraviny. "Keď sme prišli, fronta sa vinula okolo obchodu. Regály so zemiakmi, mäsom, vajíčkami a niektorými mliečnymi výrobkami boli skoro vyčistené," opísala obyvateľka Austine návštevu predajne reťazca Target.

Podľa denníka The New York Times si naprieč USA počasie v posledných dňoch vyžiadalo najmenej 31 mŕtvych. Niektorí zomreli na cestách, iní potom, čo sa "zúfalé pokusy o zahriatie stali smrtiace". Okrem Texasu je situácia vážna aj v Oregone, kde boli niektorí ľudia bez elektriny už skoro týždeň. Problémy hlási aj Louisiana alebo Mississippi.

Masívny zimné búrky sa dnes zrejme bude posúvať na severovýchod, aj pre juh USA však predpoveď na najbližšie hodiny a dni stále zahŕňala sneženie či mrznúci dážď. "Nebude to nič pekné," vyhlásila Laura Paganová z americkej Národnej meteorologickej služby. Agentúra v stredu vydala rôzne výstrahy pre oblasti USA s viac ako 100 miliónmi obyvateľmi.

Reuters

01 - Modified: 2021-02-18 08:05:51 - Feat.: 0 - Title: Ceny ropy sa dostali najvyššie za 13 mesiacov
01 - Modified: 2024-03-13 17:50:00 - Feat.: - Title: Británia podpísala obchodnú dohodu s americkým štátom Texas. S celými Spojenými štátmi sa nedohodli 02 - Modified: 2024-03-13 09:06:04 - Feat.: - Title: Preslávil sa ako muž v železných pľúcach. Paul Alexander je mŕtvy, zomrel vo veku 78 rokov 03 - Modified: 2024-02-29 07:20:48 - Feat.: - Title: Obrovský požiar v americkom Texase zachvátil územie s rozlohou 344-tisíc hektárov 04 - Modified: 2024-02-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Operácia Lone Star. Texas kvôli migrantom zožiera nostalgia po Konfederácii, boj s Washingtonom silnie 05 - Modified: 2024-01-09 05:41:26 - Feat.: - Title: Pri výbuchu v texaskom hoteli sa zranilo najmenej 21 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:50