Reuters
StoryEditor

Texaský senátor Ted Cruz čelí kritike, pred extrémnymi mrazmi utiekol do Mexika

18.02.2021, 17:48
Autor:
ČTKČTK
V druhom najľudnatejším americkom štáte sú už niekoľko dní teploty hlboko pod bodom mrazu.

Zástupca amerického štátu Texas v Senáte Ted Cruz čelí rastúcej vlne kritiky kvôli tomu, že s rodinou odletel do mexického letoviska Cancún, zatiaľ čo jeho štát zápasí s extrémnymi mrazmi, ktoré ponechali milióny ľudí bez elektriny a pitnej vody.

S odkazom na svoje zdroje o tom informovali americké médiá. Cruz cestu zatiaľ nekomentoval, podľa médií však svoj pobyt narýchlo skrátil a ešte dnes popoludní miestneho času (v noci na piatok SEČ) sa vráti do Houstonu.

Cruz je jedným z popredných republikánov vo Washingtone. V roku 2016 sa uchádzal o nomináciu svojej strany na prezidentský post a podľa komentátorov zvažuje ďalšiu kandidatúru za štyri roky.

Vystupuje pritom ako pevný zástanca postojov exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý má v Republikánskej strane naďalej zásadný vplyv a podľa informácií médií tiež sám uvažuje o ďalšom pokuse o Biely dom v roku 2024.

Texaský senátor bol jedným z hlavných podporovateľov Trumpovej snahy o zvrátenie výsledku novembrových volieb, v ktorých zvíťazil demokrat Joe Biden. Cruz viedol skupinu senátorov, ktorí plánovali vzniesť v Kongrese námietky proti výsledku hlasovania v niekoľkých štátoch.

Senátori však svoj plán čiastočne prehodnotili po útoku Trumpových spojencov na Kapitol. Za ten mnoho pozorovateľov a demokratických politikov pripisuje vinu najmä Trumpovi, ale aj Cruzovi a ďalším, ktorí na verejnosti opakovane hovorili o "ukradnutých" voľbách.

Cruz však volanie po svojej rezignácii vo svetle bezprecedentných nepokojov v Kapitole odmietal. "Senátor Cruz bude naďalej v Senáte pracovať pre 29 miliónov Texasanov," uviedla vo vyjadrení v januári jeho kancelária.

V druhom najľudnatejším americkom štáte sú už niekoľko dní teploty hlboko pod bodom mrazu, na čo nie je uspôsobená tamojšia energetická infraštruktúra ani miestne budovy, ktoré vo väčšine prípadov nemajú tepelnú izoláciu.

Státisíce domácností kvôli výpadkom už štvrtý deň v rade nemajú elektrinu. Úrady takisto obyvateľom oznámili, že kvôli popraskanému vodnému potrubia nemôžu garantovať nezávadnosť vody z vodovodu a ľudia si preto musia pred konzumáciou prevariť.

Pokles tlaku vody a občasné výpady tepla zaznamenali podľa agentúry AP aj niektoré nemocnice v hlavnom meste Austine. Podľa úradov v spojitosti s mrazmi zomrelo už vyše 30 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:10