StoryEditor

Príprava Putinovej mládeže? Ruskí žiaci sa učili, ako zneškodniť protestujúcich

21.02.2021, 18:22
Autor:
dttdtt
Miestni pedagogickí úradníci museli po sťažnostiach zahájiť inšpekciu, či bola akcia v súlade so zákonom.

Policajti v sibírskom Nižnevartovsku učili deti v škole, ako zneškodniť protestujúci na demonštráciách.

V simulovanej vzbure sa študenti rozdelili do skupín a útočili na seba. Súčasťou podujatia bol tiež nácvik zneškodnenia "provokatéra" či ovládania obušku.

Miestni pedagogickí úradníci však museli po sťažnostiach zahájiť inšpekciu, či bola akcia v súlade so zákonom.

Na videu, ktoré počas utorka odvysielala lokálna televízia Megapolis je vidieť skupinu študentov, ktorá sa hrá na protestujúcich. Po svojich spolužiakoch, ktorí v rukách držia ochranné štíty, hádžu lopty a útočia na nich.

Na správnosť dohliadali policajti

Študenti, ktorí pri nácviku predstavovali políciu, potom utvorili koridor, ktorým časť z nich rýchlo prebehla a ukoristila jedného z "provokatérov".

Na ďalšom zábere sú vidieť žiaci odetí v chráničoch a helmách poriadkovej polície, ktorí precvičujú rôzne manévre so štítmi a obuškami. Na správnosť prevedenia dohliadali policajti, ktorí udeľovali deťom rôzne povely.

"Politika zasiahla aj ruských školákov. Opozícia svoje rady husto zapĺňa mládežou a polícia zastupujúca štát sa rozhodla prevziať iniciatívu do vlastných rúk," uviedla televízia Megapolis v reportáži. "Toto cvičenie jasne ukazuje, ako chrániť národné záujmy krajiny," dodala podľa denníka The Moscow Times.

Na video na YouTube zareagovalo mnoho užívateľov. "Učiť deti zadržiavať demonštrantov je úplne šialené a hlúpe. Polícia by mala radšej zadržať zločincov pri moci a Putina," napísal jeden z diskutérov s prezývkou Stan101.

"Je to príprava Putinovej mládeže," napísal užívateľ Arthur Schwartz. "To polícia volá maloletých na zhromaždenia, nie opozície," dodal užívateľ Nikolai Shkurko.

Nebolo to prvýkrát 

Nižnevartovský odbor školstva po sťažnostiach neskôr oznámil, že začal vnútornú inšpekciu, či bola akcia v súlade so školským zákonom.

Nie je to prvýkrát, čo sa ruská polícia pokúsila osloviť mladých ľudí týmto spôsobom. V roku 2019 svedkovia v Tatarstane natočili, ako strážnici trénujú rozohnanie demonštrantov na školákoch. Uniformovaní muži so štítmi vtedy "zasiahli" proti deviatakom, ktorí dostali inštrukcie, aby na nich zaútočili.

Rusi demonštrujú pomocou svetiel

Televízia Megapolis reportáž odvysielala krátko potom, čo brutalita policajných zákrokov proti ľuďom požadujúcim prepustenie vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného vyvolala medzinárodnú kritiku. Ruská polícia počas týchto demonštrácií po celej krajine zadržala viac ako desať tisíc ľudí

Opozičníkovi spolupracovníci sa v reakcii na to rozhodli do jari pozastaviť veľké demonštrácie v uliciach. Minulú nedeľu ľudia po celom Rusku zapaľovali sviečky a rozsvietili svetlá vo svojich mobiloch. Túto formu protestu organizátori zvolili, aby jeho účastníkom nehrozil postih.

Navaľnyj bol zadržaný 17. januára bezprostredne po návrate z Nemecka, kde sa liečil z minuloročnej otravy nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok.

Otravu Navaľnyj pripisuje osobne ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskej tajnej službe FSB. Kremeľ však všetky obvinenia odmieta a spochybňuje aj to, či Navaľnyj bol vôbec otrávený.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:49