TASR/AP
StoryEditor

Najšťastnejšou krajinou na svete je Fínsko, Slovensko si polepšilo o tri miesta

20.03.2021, 15:16
Autor:
ČTKČTK
Európske krajiny obsadili deväť z prvých desiatich miest v rebríčku.

Najšťastnejšou krajinou sveta sa v rebríčku zostavovanom pre OSN už po štvrtýkrát za sebou stalo Fínsko, Slovensko si oproti vlaňajšku o tri priečku polepšilo a skončilo 34.

Koronavírus priniesol rok strachu, úzkosti, chorôb, smrti, osamelosti a karantén, ale Svetová správa o šťastí (World Happiness Report) nasvedčuje tomu, že pandémia elán ľudí neudusila, píše agentúra AP.

Aj keď sa emócie v čase pandémie premenili, dlhodobú spokojnosť so životom infekcia zasiahla menej, konštatujú autori správy.

"Pýtali sme sa na dve otázky. Jedna sa týkala života všeobecne, nazývame to jeho hodnotením. Ako ide váš život? Ďalšia je o nálade, emóciách, stresu, úzkosti," priblížil jeden z editorov dokumentu Jeffrey Sachs.

V prvej desiatke dominuje Európa

"Samozrejme sme stále uprostred hlbokej krízy. Ale odpovede ohľadom dlhodobého hodnotenia života sa (oproti predchádzajúcej správe) výrazne nezmenili, aj keď narušenie našich životov bolo tak rozsiahle," dodal Sachs, podľa ktorého ľudia v uplynulom roku preukázali veľkú odolnosť.

Správa hodnotí 149 krajín sveta na základe faktorov, ako je napríklad hrubý domáci produkt, predpokladaná dĺžka zdravého života, miera korupcie, sociálna podpora alebo osobná sloboda.

Hlavné poradie je zostavené rovnako ako v minulosti na základe hodnotenia za posledné tri roky. Autori zdôraznili, že údaje za rok 2020 mali k dispozícii z necelej stovky krajín, hodnotenie ostatných štátov sú založené na odhadoch z predchádzajúcich dát, uviedla AP.

Európske krajiny nakoniec obsadili deväť z prvých desiatich miest, dostal sa medzi ne iba Nový Zéland.

Ako najšťastnejšia krajina sveta sa opäť ukázalo Fínsko nasledované Dánskom, Švajčiarskom, Islandom a Holandskom.

Česko z minuloročnej 19. pozície postúpilo na 18. priečku. Slovensko tento rok skončilo 34., poskočilo z vlaňajšieho 37. miesta. Naopak ako najmenej šťastné krajiny sa ukázali Afganistan, Zimbabwe, Rwanda, Botswana a Lesotho.

Dlhodobo šťastný sever

Výnimočne tento rok autori správy zverejnili aj poradie založené iba na dátach z uplynulého roka, čo bežne nerobia.

Podľa nich to môže byť zaujímavé vzhľadom na zmeny, ktoré priniesla pandémia. Aj v rebríčku za samotný rok 2020 skončilo na prvom mieste Fínsko, do prvej desiatky sa však v tomto prípade prepracovalo Nemecko. Česko skončilo na 16. mieste, Slovensko na 22. mieste.

Dlhodobo sú podľa ekonóma z Columbijskej univerzity Sachsa najspokojnejší obyvatelia krajín na severe Európy.

Na popredných priečkach sa umiestňujú pravidelne. "Ľudia sa v týchto krajinách cítia bezpečne (...). Vlády sú považované za dôveryhodné a čestné a veľká je tam aj vzájomná dôvera," dodal.

01 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 02 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia 03 - Modified: 2024-04-03 12:28:52 - Feat.: - Title: Fínsky prezident je na Ukrajine, podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-03 04:59:19 - Feat.: - Title: Po streľbe na fínskej škole zadržala polícia podozrivého 12-ročného žiaka 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:57