StoryEditor

Migračná solidarita musí byť povinná, žiadajú stredomorské krajiny

20.03.2021, 17:47
Autor:
ČTKČTK
Európska únia už od migračnej krízy pred niekoľkými rokmi márne rokuje o zmene pravidiel takzvaného dublinského systému.

Väčšiu pomoc s migrantmi, ktorí cez Stredozemné more priplávajú do juhoeurópskych krajín Európskej únie, by mali poskytovať všetky krajiny európskeho bloku.

V Aténach sa dnes ministri vnútra pätice stredomorských krajín EÚ zhodli, že všetky štáty únie by mali solidárne niesť spravodlivú časť bremena.

Ďalší návrh nového azylového a migračného systému, ktorý vlani predstavila Európska komisia, by podľa nich preto mal mať vyššie ciele a nespolupracujúce krajiny k solidarite donútiť, uviedla agentúra Reuters.

"Vo svojej súčasnej podobe neposkytuje pakt dostatočné záruky postihnutým členským štátom," uviedli v spoločnom vyhlásení ministri Grécka, Španielska, Talianska, Malty a Cypru.

Európska únia už od migračnej krízy pred niekoľkými rokmi márne rokuje o zmene pravidiel takzvaného dublinského systému.

Od chvíle, kedy komisia v roku 2016 do návrhu novely zapracovala systém povinného prerozdeľovania žiadateľov o azyl do ďalších krajín v prípade nezvládnuteľne veľkého náporu na jeden členský štát, sa diskusia zasekla na odpore krajín zo stredu a východu EÚ.

Česká republika, Poľsko či Maďarsko podobné riešenie zásadne odmietajú. Situáciu neodblokovali rôzne pokusy o úpravy pôvodného plánu ani úplne nový minuloročný návrh novej Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

"Nemôžeme dopustiť, aby sme tu mali päť stredozemských členských štátov, ktoré budú niesť všetok tlak za zvyšok Európskej únie ... Je nutné, aby solidarita bola povinná," povedal Reuters grécky minister pre migráciu Notis Mitrakis.

"Nie je ďalej možné, aby sme boli trestaní za svoju geografickú polohu," doplnil ho maltský minister Byron Camilleri. Situácia vo východnom Stredomorí bude jednou z tém summitu EÚ budúci týždeň v Bruseli.

Práve možná "povinná solidarita" v rámci nového azylového a migračného systému u niektorých členských štátov zrejme narazí na odpor.

Európska komisia vlani navrhla, aby v krízových situáciách mohol Brusel členským krajinám nariadiť, aby prevzali určitý počet migrantov alebo zariadili ich návrat do krajín pôvodu.

Návrh počíta s tým, že ak štát utečencov z preťažených krajín EÚ alebo ľudí zachránených na mori prijme, dostane na každého človeka príspevok 10-tisíc eur. Keď to odmietne, môže zariadiť ich návrat do vlasti na vlastné náklady.

Počet migrantov, ktorí prichádzajú do Európskej únie, už od čias vrcholu migračnej krízy v roku 2015 citeľne poklesol. Vlani sa do Európy prevažne po mori dostalo asi 95-tisíc ľudí, čo je desaťkrát menej ako pred piatimi rokmi; väčšina migrantov skončila v Grécku, Španielsku a Taliansku, ťažkosti situácia ďalej robí aj malej Malte.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 05 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:40