Reuters
StoryEditor

Merkelová predlžuje lockdown do polovice apríla, dôvodom je tretia vlna

23.03.2021, 06:16
Autor:
TASRTASR
Témou rokovaní Merkelovej s premiérmi spolkových pôvodne malo byť možné uvoľňovanie opatrení.

Nemecko predlžuje celoštátny lockdown v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu o štyri týždne - do 18. apríla.

Prísne epidemiologické pravidlá pritom budú platiť počas veľkonočných sviatkov. V utorok nadránom to oznámila kancelárka Angela Merkelová po 11-hodinovom rokovaní s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín, informovali agentúra AFP a DPA.

Okrem predĺženia existujúcich opatrení vrátane uzavretia kultúrnych, voľnočasových či športových zariadení sa Merkelová s predsedami vlád spolkových krajín dohodla aj na prísnom obmedzení verejného života a kontaktov s blízkymi v čase od 1. do 5. apríla.

Zatvoria takmer všetky obchody

Počas týchto piatich dní, do ktorých spadajú veľkonočné sviatky, budú zatvorené takmer všetky obchody a veľkonočné bohoslužby sa budú konať prevažne virtuálne. Od soboty 3. apríla sa budú môcť otvoriť potraviny a supermarkety.

Merkelová a lídri spolkových krajín obyvateľov Nemecka zároveň vyzvali, aby od 1. do 5. apríla ostali doma. V zmienenom čase sú zakázané verejné zhromaždenia. Centrá, v ktorých sa testuje alebo očkuje proti ochoreniu COVID-19, však zostanú otvorené.

Súkromné stretnutia sú v tomto čase limitované na maximálne päť osôb z dvoch domácností, do tohto čísla sa však nezarátavajú deti do 14 rokov.

Kancelárka Merkelová bola údajne s výsledkami rokovania spokojná, uviedli zdroje agentúry DPA.

Dohodlo sa na nich aj to, že v prípade vysokej hodnoty týždňovej incidencie nákazy, ktorá presiahne 100 nakazených pripadajúcich na 100-tisíc obyvateľov, budú musieť vlády jednotlivých spolkových krajín sprísniť epidemiologické opatrenia.

To by mohlo znamenať zavedenie zákazov vychádzania, ďalšie obmedzenie kontaktov či častejšie testovanie, približuje DPA.

Témou malo byť uvoľňovanie 

Pôvodne mal lockdown v Nemecku platiť do 28. marca. Témou rokovaní Merkelovej s premiérmi spolkových krajín pritom pôvodne malo byť možné uvoľňovanie opatrení.

Zmenu agendy však spôsobila tretia vlna pandémie, ktorá súvisí so šírením britského variantu koronavírusu a rastúcou hodnotou týždňovej incidencie v Nemecku.

Merkelová v utorok na tlačovej konferencii v Berlíne uviedla, že britský variant vírusu je v Nemecku dominantným, pričom jeho šírenie označila za "novú pandémiu".

"V podstate máme nový vírus... je oveľa smrteľnejší, oveľa infekčnejší a aj dlhšie nákazlivý," povedala.

Predĺženie lockdownu do 18. apríla už v priebehu pondelka avizovala agentúra DPA odvolávajúc sa na nemenované zdroje oboznámené s priebehom rokovaní.

Väčšina prevádzok je v Nemecku zatvorená od 16. decembra, pričom reštaurácie, bary či voľnočasové zariadenia sú zatvorené už od začiatku vlaňajšieho novembra.

Nemecko koncom februára otvorilo školy a v marci i obchody a v určitých oblastiach aj niektoré služby vrátane kaderníctiev, kvetinárstiev či železiarstiev.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 04 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:11