Alexej NavaľnyjReuters
StoryEditor

Kanada uvalila pre uväznenie Navaľného sankcie na deväť ruských predstaviteľov

25.03.2021, 06:46
Autor:
TASRTASR
Rusko sankcie odsúdilo a prisľúbilo odvetné kroky.

Kanada uvalila v stredu nové sankcie na deviatich ruských predstaviteľov v reakcii na ich "hrubé" porušovanie ľudských práv a umlčiavanie kritikov Kremľa vrátane otráveného a aktuálne väzneného Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP pripomínajúc, že Kanada sa tak pridala k Spojeným štátom i Európskej únii, ktoré tento mesiac na Rusko takisto uvalili nové sankcie.

​"Ruská vláda ustavične preukazuje neochotu rešpektovať základné práva svojich občanov," povedal kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau.

Uviedol, že Kanada a jej spojenci budú naďalej vyvíjať tlak na Moskvu s cieľom dosiahnuť, aby prepustila Navaľného a jeho nezákonne zadržaných stúpencov. "Hrubé porušovanie ľudských práv v Rusku nezostane bez odozvy," dodal.

Kritika Kremľa a bojovníka proti korupcii Navaľného (44) zadržali 17. januára okamžite po návrate do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovoparalytickou látkou novičok.

Následne ho vo februári odsúdili v dvoch procesoch - v prípade ohovárania veterána z druhej svetovej vojny i v rámci odvolacieho konania v kauze Yves Rocher, v ktorej mu súd potvrdil nepodmienečný trest väzenia. Po skrátení trestu o čas strávený vo väzbe bude Navaľnyj vo väzení dva roky a šesť mesiacov.

Kanadské sankcie sa týkajú šéfa ruskej tajnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikovova, šéfa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Igora Krasnovova či šéfa ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) Alexandra Kalašnikovova.

Rusko sankcie odsúdilo a prisľúbilo odvetné kroky. "Je samozrejmé, že tento nepriateľský krok, ktorý poškodzuje už aj tak zložité bilaterálne vzťahy, sa nezaobíde bez adekvátnej odpovede," uviedlo ruské veľvyslanectvo v Ottawe.

"Ottawa by mala myslieť na svoje vlastné porušovania ľudských práv vrátane systematického násilia voči (svojim) pôvodným obyvateľom a prejavom rasovej diskriminácie," uviedla ambasáda, ktorú citovala agentúra RIA Novosti. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sankcie označil za nelegálne.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:04