StoryEditor

Nemecká polícia zmarila masívny útok

05.09.2007, 16:40
Autor:
SITASITA

Nemecká polícia zadržaním troch podozrivých zmarila masívne teroristické útoky na letiská, bary a diskotéky obľúbené medzi Američanmi. V stredu o tom informovala federálna prokurátorka Monika Harmsová. "Plánovali masívne útoky. Za možné ciele podozriví označili letiská, diskotéky a bary navštevované Američanmi, kde chceli odpáliť autá naložené výbušninami a zabiť alebo zraniť množstvo ľudí," povedala Harmsová na tlačovej konferencii. "Toto je veľký deň pre bezpečnosť Nemecka," konštatovala. Minister vnútra Wolfgang Schäuble označil zadržaných "za veľmi nebezpečných teroristov". "Útoky jednoznačne plánovali na príkaz medzinárodnej siete," vyhlásil.
Dvaja zadržaní muži sú Nemci a tretí je tureckej národnosti. Všetci traja, vo veku 22, 28 a 29 rokov, absolvovali minulý rok výcvik v Pakistane a patria k radikálnej skupine Únia islamského džihádu, ktorej bunku založili v Nemecku. Muži chceli podľa Harmsovej použiť rovnaké výbušniny, aké použili teroristi pri útokoch v Londýne v roku 2005. U zadržaných polícia objavila 700 kilogramov 35-percentného peroxidu vodíka, ktorý sa používa na výrobu TNT. Zadržaní mohli vyrobiť až 550 kg tejto výbušniny. Chemikálie mali schované v meste Neu-Ulm v Čiernom lese na juhu Nemecka.
Podľa týždenníka Der Spiegel skupinu podozrivých niekoľko mesiacov sledovala polícia. Vyšetrovatelia sa ich rozhodli zatknúť potom, ako ich videli prevážať chemikálie, ktoré je možné použiť na výrobu bômb. Minister Schäuble informoval, že jeden z podozrivých mal styky s islamskou komunitou na juhu Nemecka. V meste Neu-Ulm sa nachádza mešita, ktorá je podľa podozrení polície základňou extrémistov. Heinrich Nolte, starosta juhonemeckého mesta Medebach-Oberschledorn, kde mužov v utorok popoludní zatkli, povedal, že jedného z nich polícia postrelila. Prokuratúra túto informáciu nepotvrdila. Jedného z mužov zadržali aj v decembri pre podozrenie zo špionáže na americkej základni, no neskôr ho prepustili.
Nemecko nevyslalo svojich vojakov do Iraku a doteraz sa nestalo terčom teroristického útoku, podobne ako Madrid alebo Londýn. Účasť na stabilizačnej misii v Afganistane však v Nemecku vyvoláva obavy, že islamskí teroristi by si ho mohli zvoliť za svoj terč. V júli 2006 neznámi páchatelia umiestnili dve plynové bomby do mestských vlakov, tie však nevybuchli.
Únia islamského džihádu je sunnitská skupina so základňou v strednej Ázii. Vznikla oddelením od Islamského hnutia Uzbekistanu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:18