Reuters
StoryEditor

Čína načrtla štyri teórie o pôvode koronavírusu pred zverejnením správy WHO

26.03.2021, 20:49
Autor:
ČTKČTK
Brífing podľa AP pôsobil ako pokus zo strany Číny oboznámiť svet s vlastným pohľadom na správu.

Na celkom štyri teórie toho, ako sa vírus SARS-CoV-2 mohol dostať do čínskeho Wu-chanU, sa teraz zameriavajú odborníci, uviedol podľa agentúry AP čínsky člen medzinárodného tímu, ktorý sa zaoberá pátraním po pôvode vírusu.

V situácii, kedy svet čaká na zverejnenie správy založenej na zisteniach expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri návšteve v Číne, dnes tamojší predstavitelia o podrobnostiach prebiehajúceho vyšetrovania informovali diplomatov pri brífingu na ministerstve zahraničia.

Brífing podľa AP pôsobil ako pokus zo strany Číny oboznámiť svet s vlastným pohľadom na správu, ktorej zverejnenie bolo už opakovane odložené.

Konkrétny dátum, kedy budú závery prešetrovania odborníkov OSN publikované, stále nie je známy.

Dokument však už teraz spôsobuje diplomatické roztržky. USA aj ďalšie krajiny nastolili otázku, či Čína mohla negatívne ovplyvniť nezávislosť vyšetrovania, Peking naopak tých, ktorí prácu medzinárodného tímu kritizujú, obviňuje z vnášania politiky do vedeckej štúdie.

Feng C'-ťien, člen tímu za čínsku stranu a námestník riaditeľa čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, predložil štyri hypotézy, na ktoré sa experti sústredili.

Štyri teórie

Prvá je, že vírus na človeka preniesol netopier, druhá predpokladá, že netopier infikoval najprv iného cicavca, ktorý neskôr vírus preniesol na človeka.

Tretia hovorí, že koronavírus sa mohol do Wu-chan dostať s dodávkou zmrazeného jedla a štvrtá skúma, či sa mohol pôvodca choroby covid-19 rozšíriť z wuchanského virologického inštitútu.

Odborníci potom podľa Feng C'-tiena po dôkladných diskusiách o jednotlivých hypotézach hlasovali a došli k záveru, že ako najpravdepodobnejšie sa javia prvé dve, ktoré predpokladajú prenesenie vírusu na človeka zo zvieraťa, alebo tá tretia, uvažujúca o dodávke zmrazených potravín.

Poslednú teóriu zahŕňajúcu laboratórium Feng označil za veľmi nepravdepodobnú. Jeho výstup prenášala štátna televízia CCTV, ktorá spresnila, že schôdze na čínskom ministerstve zahraničných vecí sa zúčastnili predstavitelia 50 krajín, Ligy arabských štátov a Africkej únie.

Správa sa kontroluje a prekladá

Experti WHO sa do Wu-chanu, kde bol na konci roka 2019 hlásený prvý prípad koronavírusu, vydali tento rok v januári a spolupracovali tam s čínskymi kolegami. Na podobe správy, sa musia zhodnúť obidve strany.

Peter Ben Embarek, šéf tímu WHO, ktorý podnikol návštevu, na dnešnej konferencii v Ženeve oznámil, že takmer 400 stranová správa sa dokončuje, kontroluje a prekladá.

"Očakávame, že v najbližších niekoľkých málo dňoch bude tento proces zakončený a že budeme schopní ju zverejniť," dodal Embarek.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:10