LisabonReuters
StoryEditor

Situácia sa v Portugalsku zlepšuje. Krajina ruší niektoré opatrenia

05.04.2021, 14:54
Autor:
ČTKČTK
V ďalšej fáze uvoľňovania, ktorá má začať 19. apríla, prídu na rad stredné školy, univerzity a kultúrne sály. Reštaurácie si budú musieť na sprevádzkovanie počkať na začiatok mája.

V Portugalsku sa dnes po viac ako dvojmesačnej uzávere môžu otvoriť múzea aj terasy kaviarní. Krajina postúpila do druhej etapy uvoľňovania a pozvolností krokov sa chce vyhnúť novému nárastu prípadov koronavírusu.

Ako dnes napísala agentúra AFP, po prvých stupňoch základných škôl, ktoré sú v prevádzke už od polovice marca, teraz nastúpi aj druhý stupeň.

​Niektoré obmedzenia spoločenských aktivít zostávajú v platnosti - v kaviarňach, ktoré majú terasy, môžu pri stole sedieť maximálne štyria ľudia, múzeá musia upraviť otváraciu dobu, na vnútorných športoviskách sú stále zakázané kolektívne športy. "Čakáme len veľmi málo návštevníkov," povedal riaditeľ paláca Pena v Sintre neďaleko Lisabonu António Nunes Pereira.

"Skutočnú obnovu prevádzky očakávame až v lete, keď bude v Európe viac zaočkovaných ľudí," dodal Pereira, ktorý spravuje jedno z najnavštevovanejších miest krajiny.

V roku 2019 palác, ktorého záhrady pomáhal koncipovať záhradný architekt českého pôvodu Václav Cífka, navštívili skoro dva milióny ľudí, z ktorých 85 percent boli cudzinci.

V Portugalsku začal počet nákaz stúpať po vianočných sviatkoch, čo viedlo k rýchlemu naplneniu kapacít nemocníc. Vláda v polovici januára musela vyhlásiť druhú uzáveru a neskôr zavrela tiež školy. Aby ich mohla znova otvoriť, umožnila očkovanie vyučujúcich a spolieha sa tiež na testovanie.

V ďalšej fáze uvoľňovania, ktorá má začať 19. apríla, prídu na rad stredné školy, univerzity a kultúrne sály. Reštaurácie si budú musieť na sprevádzkovanie počkať na začiatok mája.

Portugalsko epidemickú situáciu overuje po dvoch týždňoch a jednotlivé mestá majú možnosť v prípade nárastu prípadov reštrikcie znova zaviesť.

Obmedzenia týkajúce sa cestovania zostávajú v platnosti. Až do polovice apríla zostanú zachované kontroly na pozemných hraniciach so Španielskom a stále je pozastavené letecké spojenie s Britániou a Brazíliou.

V krajine sa od začiatku epidémie nakazilo koronavírusom vyše 823-tisíc ľudí a na komplikovaný priebeh covidu-19 zomrelo 16 876 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:17