StoryEditor

Rusi nás požiadali, aby sme vrátili Sputnik V. Stretnutie s Matovičom však označili za produktívne

08.04.2021, 16:45
Autor:
ČTKČTK
Podľa ruského fondu priamych investícií Slovensko porušilo kontrakt na dodávku tejto očkovacej látky.

Slovensko podľa štátneho Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, porušilo kontrakt na dodávku tejto očkovacej látky.

Fond preto požiadal slovenskú vládu, aby vrátila zásielku vakcín Sputnik V, uviedla agentúra Reuters. Ako informuje fond na Twitteri, list so žiadosťou o vrátenie vakcíny poslali Slovensku 6. apríla.

Dnes v Moskve v súvislosti so Sputnikom rokoval minister financií Igor Matovič. RDIF pred malou chvíľou informoval, že jeho šéf Kirill Dmitrev mal s Matovičom "veľmi produktívne stretnutie." 

Jeho výsledkom má byť, že Rusko aj naďalej bude pomáhať Slovensku s očkovaním Sputnikom V.

​Ruský fond podľa agentúry TASS povedal, že slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) porušil zmluvu tým, že zadal testovanie zásielky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná.

Fond na Twitteri uviedol, že takisto požiadal o zaslanie šarže do špeciálne certifikovaného laboratória k ďalším kontrolám.

ŠÚKL skôr uviedol, že vakcíny, ktoré dostal, sa líšili od šarží preskúmaných Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a lekárskym časopisom The Lancet.

Vláda doteraz nerozhodla, či bude Sputnikom očkovať obyvateľov. ŠÚKL s ohľadom na nedostatok informácií nevydal svoje hodnotenie prínosov a rizík ruskej vakcíny. Kvôli jej dodávke dnes Moskvu navštívil minister financií Igor Matovič, ktorý jej nákup presadil ešte z pozície premiéra napriek odporu časti koalície.

​"Podľa publikovaných správ by sa Sputnik V mal používať približne v 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny spája len názov. Nie je preukázaná porovnateľnosť a konzistentnosť rôznych šarží vyrobených na rôznych miestach. Vo viacerých prípadoch sa javí, že ide o vakcíny s rozdielnymi vlastnosťami," uviedol ŠÚKL vo vyhlásení. Spomínané rozdielne vlastnosti jednotlivých dávok Sputnika V sa podľa ŠÚKL týkajú napríklad zloženia a spôsobu výroby vakcíny.

​ŠÚKL tiež oznámil, že Slovensko získalo ruskú vakcínu, ktorá nie je zhodná s tou látkou, ktorú by mala posúdiť Európska agentúra pre lieky (EMA). Slovenskú úrad dodal, že od ruského výrobcu vakcíny nedostal asi 80 percent požadovaných údajov v súvislosti so Sputnik V.

Expremiér Matovič na sociálnej sieti napísal, že niekto chce znemožniť použitie Sputnika V na Slovensku. Práve okolnosti dovozu prvej zásielky ruskej vakcíny na Slovensko v marci prehĺbili v krajine vládnu krízu, ktorá vyústila vo výmenu premiéra aj ministra zdravotníctva.

01 - Modified: 2021-04-08 12:08:53 - Feat.: 0 - Title: Korčok sa vyjadril k Matovičovej ceste do Moskvy. Oznámil, že chystá aj ďalšiu návštevu 02 - Modified: 2021-04-08 12:26:52 - Feat.: 0 - Title: Heger sa zastal Matoviča. V Moskve by ho nemal kto nahradiť, tvrdí 03 - Modified: 2021-04-08 13:58:00 - Feat.: 0 - Title: Matovič chce Slovensku naďalej vládnuť ako sultán, tvrdí Pellegriniho Hlas
01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:03