TASR/AP
StoryEditor

Trump oznámil, že pomôže Republikánom získať Kongres. Zvažuje aj kandidatúru na prezidenta

11.04.2021, 09:24
Autor:
ČTKČTK
Americký exprezident sa stále nevyrovnal s prehrou v minuloročných voľbách.

Bývalý americký prezident Donald Trump chce pomôcť republikánom vo voľbách do Kongresu v roku 2022. Povedal to v sobotňajšom prejave k darcom Celoštátneho výboru Republikánskej strany (RNC).

Zároveň však ostro skritizoval lídra republikánskej menšiny v Senáte Mitcha McConnella a poznamenal, že je stále sklamaný z prístupu svojho niekdajšieho viceprezidenta Mikea Pencea. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spustil ostrú kritiku

Trump k darcom vo floridskom Palm Beach prehovoril na večeri vo svojom letovisku Mar-a-Lago. Podľa Reuters dal najavo, že ho stále trápi, že nie je prezidentom, hoci ho vo voľbách 3. novembra porazil demokrat Joe Biden, ktorý je terajším šéfom Bieleho domu.

Republikánsky senátor McConnell Trumpa po voľbách rozhneval tým, že za víťaza prezidentského súboja označil Bidena. Jeden účastník sobotňajšej akcie Reuters povedal, že Trump sa odchýlil od vopred pripraveného prejavu, keď republikánskeho senátora pomenoval vulgárne.

Stále sa nevyrovnal s výsledkami volieb

Trump svojho niekdajšieho viceprezidenta pred odchodom z úradu odsúdil za to, že nezabránil Kongresu v potvrdení výsledkov novembrových prezidentských volieb.

Potvrdzovanie výsledkov volieb sa uskutočnilo 6. januára a prerušil ho vpád Trumpových stúpencov do Kapitolu. Zabrániť potvrdeniu výsledkov pritom nebolo v Pencovej kompetencii.

Trump v prejave k darcom povedal, že je z Pencea stále sklamaný, čo mu vraj povedal pri nedávnom rozhovore. Podľa zdroja Reuters aj táto poznámka nebola súčasťou pripraveného textu.

McConnell a Pence na žiadosť Reuters o komentár zatiaľ nereagovali.

Pohľad do budúcnosti

Podľa vopred pripravených poznámok, ktoré má agentúra Reuters k dispozícii, sa Trump chcel prezentovať ako niekto, kto môže ťahať za nitky v Republikánskej strane. Povedal, že chce hovoriť o budúcnosti strany a o tom, "čo musíme urobiť, aby sme našim kandidátom pripravili cestu k víťazstvu".

"Stojím pred vami dnes večer naplnený presvedčením, že v roku 2022 získame späť Snemovňu (reprezentantov) a Senát," uviedol exprezident. "A potom v roku 2024 republikánsky kandidát získa Biely dom," dodal.

Zvažuje ďalšiu kandidatúru

Trump má podľa ústavy právo uchádzať sa o druhý štvorročný prezidentský mandát. Dal však najavo, že debatu o svojich plánoch chce otvoriť až po voľbách do Kongresu, ktoré sa uskutočnia budúci rok v novembri.

Záujem o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024 už naznačilo tiež niekoľko ďalších republikánov vrátane bývalého Trumpovho ministra zahraničia Mikea Pompea či floridského guvernéra Rona DeSantisa.

Biden Trumpa v minuloročných prezidentských voľbách porazil o niekoľko miliónov hlasov. Republikánom sa však podarilo získať hlasy medzi voličmi z radov menšín, ktoré tradične volia demokratov, vrátane Hispáncov a Afroameričanov.

Trump, ktorý vo svojom sobotňajšom prejave tiež útočil na Bidena, povedal, že kľúčom k republikánskemu úspechu vo voľbách do Kongresu bude posilniť podporu medzi týmito skupinami. "Republikánska strana uspeje a v budúcnosti porastie tým, že prijme svoj osud ako šampión pracujúcich Američanov," uviedol.

Trumpova aktívna úloha v republikánskej politike, napriek jeho volebnej prehre, sa líši od prístupu jeho predchodcov, ktorí sa po odchode z Bieleho domu väčšinou stiahli zo žiary reflektorov, píše Reuters.

Trumpov poradca Jason Miller povedal, že darcovia republikánov Trumpov prejav uvítajú. "Palm Beach je novým centrom politickej moci a prezident Trump je najlepším poslom Republikánskej strany," povedal.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:05