TASR/AP
StoryEditor

Vyhostenie ruských diplomatov z Prahy bol nepriateľský akt, USA predviedli starý scenár, tvrdí Moskva

19.04.2021, 13:10
Autor:
TASRTASR
Rusko obvinilo české úrady z "neúcty k vlastným občanom".

Vyhostenie ruských diplomatov z Českej republiky dnes za nepriateľský akt českých úradov označila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

V rozhovore pre denník Izvestija v tejto súvislosti ako "absurdné" opísala dôvody tohto kroku, ktorým je podľa Prahy zapojenie ruských tajných služieb do výbuchu muničného skladu pred siedmimi rokmi.

​Kremeľ podľa hovorcu Dmitrija Peskova s takými závermi českej strany "kategoricky" nesúhlasí.

"S takýmito závermi kategoricky nesúhlasíme. Považujeme ich za provokačné a nepriateľské," citovala agentúra TASS odpoveď hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina na otázku novinárov.

Česká vláda v sobotu oznámila, že sa rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako ruskí spravodajcovia, v súvislosti s podozrením na podiel ruských služieb na výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticích v roku 2014.

Pri explózii zahynuli dvaja zamestnanci. Moskva v nedeľu v odvetnom kroku vyhostila 20 pracovníkov českej ambasády.

Podľa Zacharovovej sú akcie Prahy nepriateľské nielen kvôli vyhosteniu ruských diplomatov v bezprecedentnom počte a kvôli forme, akou to bolo urobené. "Ale aj preto, že oficiálne Praha absolútne absurdne obvinila ruské zvláštne služby zo zapojenia do výbuchov skladu v roku 2014," uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie.

​Zacharovová navyše obvinila české úrady z "neúcty k vlastným občanom", pretože explózia vo Vrběticích podľa nej bola "skutočne tragický prípad, ktorý vyžadoval vyšetrovanie".

Okrem toho dodala, že za všetkým stoja Spojené štáty, ktoré opäť predviedli "starý scenár". Slová podpredsedu českej vlády Jana Hamáčka, že Praha nemá v úmysle oznámiť Moskve podrobnosti vyšetrovania, sú podľa Zacharovovej dôkazom, že "celá táto historka je vymyslený, špinavý, nechutný fejk".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia dnes takisto povedala televízii Rossija-1, že české veľvyslanectvo v Moskve už nesmie do práce najímať ruských občanov. "Teraz ani USA, ani Česko takúto možnosť - najímať ľudí medzi našimi občanmi na prácu u seba na veľvyslanectve - nemajú," dodala.

01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:58