Reuters
StoryEditor

Pandémia nabrala na obrátkach. Za týždeň pribudlo vo svete najviac nakazených

19.04.2021, 20:51
Autor:
ČTKČTK
Zbraňou proti koronavírusu sú vakcíny, WHO však upozorňuje, že nie sú správne distribuované.

V uplynulom týždni bol vo svete nahlásený doteraz najvyšší počet nových prípadov koronavírusu, celkovo 5,2 milióna. Oznámil to dnes šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Svet má podľa neho prostriedky na to, aby dostal pandémiu covidu-19 pod kontrolu v najbližších mesiacoch. Epidemiologička WHO Maria van Kerkhoveová povedala, že nárast je vo všetkých vekových skupinách.

Dnešnej virtuálnej tlačovej konferencie WHO sa zúčastnila aj švédska aktivistka za ochranu klímy Greta Thunbergová, ktorá podporila očkovanie.

Celkový počet novo potvrdených prípadov infekcie vzrástol ôsmy týždeň v rade, povedal dnes Tedros v Ženeve. Týždenný počet hlásených úmrtí potom vzrástol piatykrát za sebou. "Trvalo to deväť mesiacov, než sme sa dostali na milión mŕtvych, štyri mesiace, než sme boli na dvoch miliónoch a tri mesiace, než to boli tri milióny," konštatoval Tedros.

Expertov podľa šéfa organizácie zvlášť znepokojuje nárast počtu koronavírusových infekcií a hospitalizovaných vo vekovej skupine od 25 do 59 rokov. Podľa Tedrosa sa to dá možno pripísať nákazlivejším variantom a skutočnosti, že v týchto vekových skupinách je viac sociálnych kontaktov.

Generálny riaditeľ WHO je presvedčený, že pandémiu je možné dostať pod kontrolu za niekoľko mesiacov. Musí pre to však byť dôsledne využité všetky nástroje na celom svete. Medzi tieto nástroje patria ochranné opatrenia ako umývanie rúk, rozostupy a rúška, ale aj očkovanie, zdôraznil Tedros.

WHO preto opakovane vyzýva bohaté krajiny, aby poskytli viac vakcín chudobnejším krajinám. V mnohých bohatých krajinách už dostal prvú dávku očkovacej látky každý štvrtý človek, zatiaľ čo v nízkopríjmových krajinách len každý päťstí.

K výzvam sa dnes pripojila aj osemnásťročná švédska aktivistka Thunbergová. Odsúdila podľa nej vakcinačný nacionalizmus a povedala, že je neetické, keď bohaté štáty uprednostňujú svojich mladších občanov pred zraniteľnými skupinami v rozvojových krajinách.

Thunbergová zároveň oznámila, že prostredníctvom svojej nadácie venuje 100-tisíc eur solidárnej iniciatíve WHO COVAX, ktorá má garantovať, že sa vakcíny dostanú aj do chudobnejších krajín.

"Svet musí urobiť viac proti tragédii nerovnomernej distribúcie vakcín," povedala Thunbergová. "Rovnako ako v klimatickej kríze musíme najskôr pomôcť tým, ktorí sú najviac ohrození," vyhlásila Thunbergová.

01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 04 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:44