Reuters
StoryEditor

Rusi označili rozhodnutie Slovenska za provokáciu. Hovoria o rýchlej a adekvátnej reakcii

22.04.2021, 17:46
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Rusko tvrdí, že je konaním Slovenska hlboko sklamané.

Moskva na vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska odpovie a táto reakcia na seba nenechá dlho čakať.

Podľa agentúry TASS to dnes povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia. Skoršie informácie agentúry Reuters o odvetnom vyhostení troch slovenských diplomatov hovorkyňa nepotvrdila.

Varovala však Európsku úniu pred "nebezpečnou" pomocou Česka; Brusel by si podľa Moskvy mal uvedomiť dôsledky takejto politiky.

Vyjadrenie podpory Česku

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová oznámila, že Moskva je konaním Slovenska hlboko sklamaná a že odpoveď na seba nenechá dlho čakať, napísala ruská agentúra TASS.

​Premiér Eduard Heger dnes oznámil, že krajina sa rozhodla vyhostiť troch pracovníkov ruskej ambasády na Slovensku.

Krok zdôvodnil tým, že Slovensko nemôže tolerovať, keď zástupcovia cudzích diplomatických misií nerešpektujú dohodnuté pravidlá. Zároveň vyjadril podporu Česku v jeho aktuálnej diplomatickej roztržke s Moskvou.

Rusi hovoria o provokácii

Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, označil rozhodnutie slovenskej vlády za provokáciu.

Bratislava podľa neho dobrovoľne vstupuje do vazalského vzťahu s USA. Rozhodnutie vyhostiť troch ruských diplomatov "na znak solidarity so schizofrenickými obvineniami Prahy nie je o nič menším nezmyslom".

"Rusko bude musieť na tieto provokatívne kroky Slovenska zareagovať a som si istý, že rýchlo a adekvátne," povedal Sluckij pred novinármi.

Kauza Vrbětice

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie z uplynulého víkendu, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne v pondelok vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády Česka v Moskve.

Česká strana v súvislosti s týmto krokom vzniesla ultimátum, v ktorom vyzvala Moskvu, aby do štvrtka 12.00 h prijala späť 20 vyhostených českých diplomatov. Moskva však na túto požiadavku nereagovala.

Nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek následne vo štvrtok oznámil, že Česko rozhodlo o znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na veľvyslanectve Českej republiky v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája.

01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:14