StoryEditor

Reakcie ruských médií: Zemanove tvrdenia sú senzačné, pripúšťa dve príčiny výbuchu

25.04.2021, 20:48
Autor:
ČTKČTK
Prejav českého prezidenta si podrobne všímajú ruské, ale aj ďalšie zahraničné médiá.

Z dnešného prejavu Miloša Zemana ku kauze Vrbětice ruské médiá vyzdvihujú slová českého prezidenta, že neexistujú dôkazy, že ruskí tajní agenti boli v muničnom sklade, kde sa v roku 2014 odohrali explózie.

Tvrdenie českých tajných služieb, že z dvoch výbuchov vrbětických skladov sú dôvodne podozriví agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU, stálo pritom minulý týždeň pri zrode diplomatickej roztržky medzi Českom a Ruskom.

​Praha najprv vyhostila 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktorí podľa českých úradov pracovali pre tajné služby, a potom Moskva vykázala 20 zamestnancov českého veľvyslanectva.

Podľa správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) neexistujú dôkazy ani svedectvo, že by ruskí agenti boli vo vrbětickom areáli, povedal okrem iného Zeman v dnešnom televíznom prejave. "Z toho však nevyplýva, že podozrenie z ich účasti nie je vážne," poznamenal zároveň v zhruba desaťminútovom prejave. "To, že BIS nepreukázala ich účasť, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli," dodal.

TASR/AP

Dve verzie výbuchu

"Český prezident uviedol, že neexistujú žiadne dáta o agentoch z Ruska vo Vrběticiach," píše ruská tlačová agentúra Interfax. Dodáva, že Zeman zdôraznil, že Bezpečnostná a informačná služba nemá dôkazy o tom, že ruskí agenti oblasť Vrbětíc navštívili.

Podobne o prejave českého prezidenta referuje agentúra TASS, ktorá okrem iného cituje Zemanove slová, že Bezpečnostná informačná služba sa o incidente vo Vrběticiach za posledných šesť rokov vo svojich výročných správach nezmienila.

​TASS zároveň upozorňuje, že podľa prezidenta nemožno povedať, že podozrenie zo zapojenia dvoch zahraničných agentov nie je vážne, a je nutné toto podozrenie vyšetriť.

Agentúra Ria Novosti správu o Zemanovom prejave začína upozornením na jeho slová o dvoch verziách príčin explózie vo Vrběticiach: neodborné zaobchádzanie s muníciou a činnosť agentov zahraničných tajných služieb.

Odstavenie Rosatomu ako možný trest

Denník Kommersant označil Zemanove vyjadrenia za senzačné vyhlásenie, pretože prezident stále považuje za možné dvojaké vysvetlenie udalostí vo Vrběticiach - podľa jedného sú vinní ruskí agenti, podľa druhého išlo o neopatrné zaobchádzanie s muníciou.

Rovnako denník Nezavisimaja gazeta zo Zemanovho prejavu cituje pasáž, že za príčinu explózií vo Vrběticích sa považuje manipulácia s muníciou alebo aj možné zapojenie zahraničných špeciálnych služieb.

Na rovnakú časť Zemanovho prejavu upozornila aj stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL). Uvádza, že Zeman nevylučuje zapojenie ruskej tajnej služby, ale nevylučuje ani druhú verziu o neodbornej manipulácii s muníciou.

​RFE / RL sa zmieňuje aj o tom, že by Zeman v prípade potvrdenia viny Ruska nebol proti trestu v podobe vylúčenia ruskej spoločnosti Rosatom z tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany. Zeman má ako prezident najmä ceremoniálne právomoci, ale často sa vyjadruje v prospech Ruska a je považovaný za nakloneného Moskve, uviedla RFE / RL.

Zemanove väzby na Rusko

Agentúra DPA napísala, že český prezident varoval pred akoukoľvek formou hystérie. Kým vláda premiéra Andreja Babiša z udalostí vo Vrběticiach obvinila ruských agentov, Zeman hovoril len o "podozrení" a vyslovil sa za ďalšie policajné vyšetrovanie, uviedla DPA. Taktiež agentúra Reuters si všimla, že Zeman považuje názor, že výbuchy spôsobili ruskí agenti, iba za jednu z dvoch teórií a že nevylučuje možnosť, že išlo len o nehodu.

Takisto nemecká televízna a rozhlasová spoločnosť Deutsche Welle (DW), ktorá vysiela do zahraničia, vyzdvihla Zemanovo spochybnenie ruského podielu na výbuchoch a aj to, že český prezident varoval pred hystériou a vyzval verejnosť, aby počkala na výsledky policajného vyšetrovania.

"Zeman je všeobecne vnímaný ako človek, ktorý má tesné väzby na ruskú vládu a prezident Vladimir Putin ho hostil v Soči v roku 2017," pripomína DW. Stanica si všíma, že českí opoziční politici Zemana obvinili zo zapojenia do dezinformačnej kampane a kritizovali ho za spochybňovanie práce českých tajných služieb.

Rakúska verejnoprávna televízia ORF uviedla, že Zeman kritizoval Rusko "s neobvyklou ostrosťou" a cituje napríklad vetu, v ktorej český prezident prirovnáva dvoch ruských agentov spájaných s explóziami vo Vrběticiach k Patovi a Matovi, postavičkám dvoch "majstrov" zo série animovaných rozprávok, a pýta sa, čo robili na českom území.

ORF tiež cituje Zemanove slová o tom, že žiadna suverénna krajina nemôže pripustiť, aby dvaja agenti iného štátu vykonali teroristický útok na jej území. "Zeman je považovaný za proruského; k obvineniam, ktoré vláda v Prahe vzniesla voči Moskve, sa teraz vyjadril prvýkrát," uviedla ORF na svojom webe.

01 - Modified: 2024-04-20 11:23:09 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:55