Miloš ZemanMafra/David Neff
StoryEditor

Česko napáchalo mimoriadnu škodu vo vzájomných vzťahoch, odkazuje Moskva. Odvoláva sa na prejav Zemana

26.04.2021, 16:57
Autor:
ČTKČTK
Kremeľ upozorňuje na výroky českého prezidenta, ktorý priznal, že v správach kontrarozviedky nie sú dôkazy o prítomnosti nejakých 'ruských agentov' v muničnom sklade vo Vrběticiach.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes s odvolaním na nedeľný prejav českého prezidenta Miloša Zemana pred novinármi vyhlásil, že Česko bez dôkazov obvinilo Rusko, čím napáchalo mimoriadnu škodu vo vzájomných vzťahoch. Uviedla to agentúra TASS.

Kremeľ podľa agentúry upozorňuje na výroky českého prezidenta, "ktorý priznal, že v správach kontrarozviedky nie sú dôkazy o prítomnosti nejakých 'ruských agentov' v muničnom sklade vo Vrběticiach".

​"V tejto súvislosti môžeme zopakovať ešte raz, že akékoľvek obvinenia Ruska v súvislosti s rôznymi udalosťami v Česku sú úplne neopodstatnené," povedal hovorca Kremľa Peskov.

"Roznášanie takých obvinení bez dôkazov a bez dôvodu je nezvyčajné, nepriateľské a odporuje záujmom oboch krajín a už to napáchalo mimoriadnu škodu v bilaterálnych vzťahoch," dodal.

Za "absolútne rozumné" označil Zemanovo vyjadrenie o nevyhnutnosti vyšetriť všetky verzie výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

"Prezident Zeman navrhol iba pokračovať v preskúmaní všetkých verzií toho, čo sa stalo pred siedmimi rokmi, nič viac," povedal Lavrov podľa agentúry Interfax.

​Negatívne reakcie na Zemanove slová, a to aj zo strany českého parlamentu, ktorý podľa Interfaxu prezidenta obviňuje, že bráni vyšetrovaniu, podľa ruského ministra svedčia iba o tom, že autori takýchto vyhlásení už sami rozhodli, že "nič okrem ruskej viny neexistuje".

Situácia okolo výbuchov vo Vrběticiach podľa Lavrova tiež svedčí o tom, že boli porušené normy a pravidlá Európskej únie, ako aj medzinárodné dohovory.

Kvôli výbuchom minulý víkend vypukla medzi Prahou a Moskvou diplomatická roztržka. Stalo sa tak po zverejnení informácie, že podľa českej tajnej služby dôvodné podozrenie padá na ruskú vojenskú rozviedku GRU.

​Česko kvôli tomu vyhostilo 18 ľudí z ruskej ambasády v Prahe, Moskva potom 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve. Rusko označilo český postup za nepriateľský akt a jeho zdôvodnenie za absurdné, nepriateľské a provokačné.

Vo štvrtok české ministerstvo zahraničia informovalo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka do konca mája a Rusko oznámilo, že prechádza v počtoch pracovníkov ambasád "na striktnú paritu".

01 - Modified: 2021-04-19 13:11:08 - Feat.: 0 - Title: Ruská odveta. Moskva vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády 02 - Modified: 2021-04-20 17:12:28 - Feat.: 0 - Title: Český odkaz Moskve: Sme pripravení vyhostiť aj všetkých ruských diplomatov
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:34