StoryEditor

Český minister zahraničia pre HN: Rusi nás vnímajú ako súčasť záujmového priestoru svojho vplyvu

30.04.2021, 00:00
Je neprípustné, aby sa Moskva správala voči európskym krajinám tak, ako sme videli vo Vrběticiach či v Salisbury, tvrdí pre HN český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek.

Tento týždeň v stredu ste navštívili Bratislavu, kde sa stretli i so šéfom slovenskej diplomacie Ivanom Korčokom. Hovorili ste aj o kauze výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach, za ktorým majú stáť ruskí špióni?
Pochopiteľne, jednou z tém rozhovorov bola práve kauza Vrbětice, česká reakcia na ňu a aktuálne vzťahy s Ruskom. Ministrovi Korčokovi som vyslovil poďakovanie českej vlády za podporu a solidaritu, ktorú sme od vašej krajiny dostali. Slovensko v tomto smere zohralo dôležitú úlohu aj v rámci NATO a Európskej únie, keď podporilo vznik spoločných vyhlásení. Na cestu do Bratislavy som sa však vydal taktiež preto, že vzťahy so Slovenskom sú jednou z kľúčových bilaterálnych relácií Česka. Dokonca si trúfam povedať, že je vôbec tá najkľúčovejšia. Preto som chcel touto návštevou zároveň demonštrovať význam našich nadštandardných vzťahov. Samozrejme, bavili sme sa o celej škále otázok, ktoré s našimi vzťahmi súvisia.

V spore s Moskvou ste dostali podporu z viacerých úrovní slovenskej politickej scény. Vyhostili sme troch ruských diplomatov, podieľali sme sa na spoločných deklaráciách. Existuje ešte nejaký spôsob, ako by sme vám v tejto veci mohli pomôcť?
Musím povedať, že podpora zo strany Slovenska bola vo všetkých ohľadoch jednoznačná. Stále vedieme diplomatické rokovania aj na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. A v tejto mravčej diplomatickej práci budeme určite žiadať vašu krajinu o ďalšiu podporu. Opäť však opakujem, že si mimoriadne vážim, ako sa ku kauze Vrbětice postavilo Slovensko a vaša diplomacia.

Okrem nás vyhostilo ruských diplomatov na znak solidarity s Českom zopár ďalších krajín vrátane pobaltských štátov či Rumunska. Očakávali by ste podobný krok aj zo strany veľkých západných mocností? Nesklamalo vás, že sa k nám nepridali?
Rozhodne ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-03-28 10:02:53 - Feat.: - Title: Tajnú správu o zapojení Rusov do výbuchu vo Vrběticiach nariadil skartovať Zemanov kancelár, zistilo vyšetrovanie 02 - Modified: 2022-02-14 08:53:45 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie kauzy Vrbětice smeruje do stratena. Rusko o podozrivých agentoch nechce prezradiť nič 03 - Modified: 2022-01-29 12:18:25 - Feat.: - Title: Česká polícia rieši, či Hrad skartoval tajnú správu k Vrběticiam 04 - Modified: 2021-09-22 16:19:19 - Feat.: - Title: Česko požiadalo Rusko o pomoc s vyšetrovaním kauzy Vrbětice 05 - Modified: 2021-05-13 19:31:18 - Feat.: - Title: Eurokomisárka Jourová pre HN: Pokiaľ som to odskákala za Vrbětice, tak je mi cťou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:34