StoryEditor

Tbilisi trápi hlad i strach z Rusov

15.08.2008, 00:00
Problémy s jedlom, tisícky utečencov a čoraz väčší strach, že Rusi vtrhnú aj do Tbilisi. Taká je atmosféra, ktorá v týchto dňoch prevláda v hlavnom gruzínskom meste.

"Na prvý pohľad nevidno, že by 60 kilometrov odtiaľto bola vojna. Prejavuje sa to však v nervozite ľudí. Čím dlhšie sú Rusi v Gruzínsku, tým viac sa v Tbilisi boja," opísal pre HN situáciu z Gruzínska Roman Staněk z organizácie Člověk v tísni. "Keď tu bol tento týždeň poľský prezident Lech Kaczyński a predstavitelia pobaltských štátov, bola tu neuveriteľná atmosféra. Ľudia boli nadšení. Zrazu ich tisíce chodili po uliciach, mali so sebou deti, mesto žilo. Demonštrácie sa niesli v takom duchu, že situáciu prirovnávajú k invázii ruských vojsk do Československa. To veľmi často a radi spomínajú," hovorí Staněk.

Nedôvera voči Rusom
Podľa Staněka ľudia Rusom neveria. "Ukážkovým príkladom bol utorok, keď sa podpísalo akési prímerie. Bola tu hneď taká uvoľnenejšia atmosféra. A potom Rusi vtrhli do mesta Gori. Tbilisi sa hneď vyľudnilo, najmä na periférii začali nakupovať, robiť si zásoby cukru alebo sviečok."
Do hlavného mesta prišli za pár dní vojny tisícky utečencov "Je tu asi 10-tisíc Gruzíncov, ktorí ušli z juhoosetskej metropoly Cchinvali. Kráčali celý čas pešo cez hory. Nemajú pri sebe nič, len pár osobných vecí. Podľa ich slov je Cchinvali prázdne, všetci odtiaľ odišli. O nich je relatívne postarané. Horšie je to mimo hlavného mesta. Odhaduje sa, že je tam vyše 50-tisíc ľudí, ktorí ušli z domova a potrebujú pomoc.
Vpád ruských vojakov do Južného Osetska údajne vyprovokovalo ostreľovanie územia gruzínskou armádou. Práve tento krok gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho všetci ľudia neschvaľujú. "Niektorí si myslia, že tú vojnu chcel rozpútať. Na začiatku mal veľkú podporu. Potom, keď gruzínska armáda začala prehrávať, sa nálady menili. Mnohí si dávajú otázku, či ten kúsok územia stojí za vyhasnuté ľudské životy. Sú proti tomu najmä ženy. Ani jedna žena mi nepovedala, že stojí za Saakašvilim a gruzínskou armádou," hovorí Staněk.
Saakašviliho začínajú čoraz viac kritizovať aj v zahraničí. V rozhovoroch pre medzinárodné médiá preháňa a ľahko podlieha emóciám. Nedávno napríklad vyhlásil, že sa USA chystajú prevziať pod svoju kontrolu gruzínske prístavy a letiská. Tieto tvrdenia musel dementovať samotný Pentagon. Ruské televízie neprestávajú vysielať zábery Saakašviliho v nepriestrelnej veste, ako sa so zdesením v očiach necháva strhnúť ochrankou na zem, keď sa údajne na oblohe objaví ruské lietadlo. V rovnakej chvíli a na rovnakom mieste bol tiež šéf francúzskej diplomacie Bernard Kouchner, bez vesty a s oveľa pokojnejším výrazom v tvári.

Záchrana v Amerike
Obyčajní Gruzínci vidia záchranu v Amerike a Európskej únii. "Podľa môjho názoru sa viac prikláňajú k Amerike, najmä po tom, čo prezident George W. Bush Moskvu otvorene kritizoval. Nikto v Európe nevystúpil s takým silným prejavom. Gruzínci stále veria, že otvorenie amerického humanitárneho koridoru znamená prísun zbraní a vojenskú pomoc. Veria, že im americké lietadla pomôžu Rusov vytlačiť z gruzínskych území. Ak by sa to stalo, situácia by sa pre obyčajných ľudí určite ešte viac zhoršila," uzatvára Staněk.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:18