StoryEditor

Tajomná cesta do Moskvy: Danko ho mal dostať bližšie k Putinovi. Chcel Hamáček s Rusmi Vrbětice ututlať?

04.05.2021, 09:59
Autor:
chochoredred
Jan Hamáček čelí podozreniu, že o účele cesty do Moskvy nehovoril pravdu - že teda nešlo o politickú kamufláž pred oznámením, že za výbuchy vo Vrběticiach môže ruská rozviedka.

Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček by mal podať demisiu, znie z radov opozície potom, čo portál Seznam správy prišiel s informáciou, že politik chcel ututlať škandál okolo výbuchu vo Vrběticiach. To mal byť aj skutočný dôvod jeho plánovanej cesty do Moskvy, kde podľa jedného svedectva chcel výmenou za to získať pre Česko milión dávok vakcíny Sputnik V.

Seznam správy sa pri tom odvoláva na schôdzku z 15. apríla, na ktorú Hamáček pozval viacerých vysokopostavených predstaviteľov Česka a kde mal tento svoj plán predostrieť. Portál tvrdí, že informácie má práve od viacerých účastníkov stretnutia.

​Podľa Seznam správy čelí Hamáček podozreniu, že o účele cesty do Moskvy nehovoril pravdu - že teda nešlo o politickú kamufláž pred oznámením, že za výbuchy vo Vrběticiach môže ruská rozviedka. Český minister vnútra však obvinenia odmieta, označil ich za nezmysel.

Dankova úloha

Hamáček v tej dobe prevzal po odvolanom Tomášovi Petříčkovi české ministerstvo zahraničia a prejavil širšie medzinárodnopolitické ambície. Naznačil totiž tiež, že by sa v Prahe uskutočnil vrcholný politický summit prezidenta USA Joea Bidena a jeho ruského kolegu Vladimira Putina.

Hamáček chcel podľa portálu Rusom ponúknuť nasledovný obchod: V Česku bude kauza potichu ututlaná, Rusi výmenou za to dodajú milión Sputnikov a Putin sa v Prahe stretne s Bidenom.

Mal si preto dohadovať schôdzky s vysokopostavenými Rusmi, ktorí majú blízko k Putinovi. A práve s tým mu mal pomôcť predseda SNS a bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, ktorý mal byť účastníkom plánovanej cesty do Moskvy. Ten mal Hamáčkovi vybaviť stretnutie so šéfom Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, o ktorom dlhodobo vyhlasuje, že je to jeho osobný priateľ.

Danko sa teraz už k svojej úlohe nechcel vracať. "Riešte to vy doma, vtiahli ste nás do nepríjemnej situácie. Čo bolo, je jedno. Máte pred voľbami a nebudem sa zúčastňovať politických hier," odpísal portálu Seznam správy na otázku, ako vysvetlil situáciu Volodinovi. Zároveň však načrtnutý scenár s Volodinom nepoprel. 

Kritika z opozície

Na správu začala kriticky reagovať česká politická scéna. "Minister vnútra Jan Hamáček je vo vážnom podozrení, že chcel predať našu národnú bezpečnosť za milión dávok neoverenej vakcíny. Je to neuveriteľné, týmto spôsobom ohrozovať našu bezpečnosť, dôveryhodnosť a znížiť sa k takému odpornému ,obchodu'," uviedol predseda ODS Petr Fiala.

"Jan Hamáček by mal hneď rezignovať, nemôže viesť ministerstvo, ktoré je zodpovedné za bezpečnosť ľudí. On naopak bezpečnosť občanov priamo ohrozuje," dodal.

Vzbudzuje otázky

Faktom je, že Hamáčkov plán vycestovať do Ruska od začiatku vzbudzuje otázky a vyvoláva špekulácie.

Už krátko po jej ohlásení jej deklarovaný účel spochybnil český premiér Andrej Babiš, ktorý vyhlásil, že vakcíny nespadajú do Hamáčkovej agendy. "My máme ponuku na vakcínu Sputnik, ale tá vakcína nie je schválená a musí ju schváliť EMA. Takže to teraz skrátka nie je téma," uviedol.

Hoci Hamáček neskôr vyhlásil, že išlo o kamufláž a cesta sa v skutočnosti nikdy uskutočniť nemala, pochybnosti nerozptýlil.

01 - Modified: 2021-04-18 06:14:43 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa podieľalo na výbuchu muničného skladu, Česko vyhostí 18 diplomatov 02 - Modified: 2021-04-19 13:12:54 - Feat.: 0 - Title: Česká polícia kvôli výbuchu pátra po dvoch Rusoch, ktorých Briti obvinili z útoku novičokom na Skripaľa 03 - Modified: 2021-04-19 14:22:59 - Feat.: 0 - Title: Udalosti okolo výbuchu v Česku: Agenti chceli zničiť muníciu do Bulharska, ale zrejme zlyhal časový spínač 04 - Modified: 2021-04-26 18:13:50 - Feat.: 0 - Title: Zemanovi hrozí obvinenie z velezrady. Dôvodom sú jeho vyjadrenia k Vrběticiam 05 - Modified: 2021-04-26 19:29:54 - Feat.: 0 - Title: Putin reagoval na kauzu Vrbětice. Obvinenia Prahy označil za absurdné
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 05 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:08