StoryEditor

Vírus? Po pracovnom čase sa nás netýka

30.04.2009, 00:00

V nitrianskej fakultnej nemocnici včera poobede nič nenasvedčovalo tomu, že v jej priestoroch leží zatiaľ prvá slovenská pacientka, u ktorej sa vyskytlo podozrenie na infikovanie vírusom prasacej chrípky. Nikto z pacientov vracajúcich sa z vyšetrení nemal na tvári rúška, aké v týchto dňoch možno vidieť v uliciach mexických miest. Veľký záujem nebolo vidieť ani u zamestnancov. "U nás je pracovný čas do 15. hodiny, takže teraz tu už nikoho nenájdete. Skúste zajtra," dozvedeli sme sa pár minút po tretej od vedúcej organizačného odboru Eriky Ščipovej.

Bez starostí domov
Aj napriek výnimočnej situácii, aká sa nestáva každý deň, sa väčšina zamestnancov Infekčnej kliniky pobrala po skončení pracovného času domov. Sestrička nám dokonca odmietla zavolať službukonajúceho lekára s tým, že ani tam nemôžu poskytovať žiadne informácie. Podobná situácia bola i na nitrianskom Regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Vrátnička novinárom odkázala, že v  budove už nikto nie je a všetci zamestnanci odišli domov.

V Mexiku nebola
Podrobnejšie údaje o 28-ročnej pacientke podozrivej z infikovania nebezpečným vírusom sme sa dozvedeli až od hovorkyne bratislavskej centrály Úradu verejného zdravotníctva Lenky Šramkovej. Predbežné výsledky vyšetrenia rýchlotestami podľa nej nepreukázali prítomnosť vírusu chrípky. "Akákoľvek panika z rozšírenia choroby je zbytočná. V našich laboratóriách  pokračuje vyšetrovanie vzoriek diagnostikami vyššej citlivosti. Výsledky však budú k dispozícii najskôr v priebehu dvoch dní. Už na základe predbežných testov je však predpoklad, že sa tá chrípka vôbec nepotvrdí. Pacientka však  zostane v nemocnici dovtedy, kým sa ochorenie úplne nevylúči," skonštatovala Šramková.

Žena, ktorá leží v nitrianskej nemocnici, podľa Šramkovej navyše vôbec nebola v Mexiku. "Absolvovala iba študijný pobyt v Kanade a týždňovú dovolenku na Floride. Podozrenie na vírus chrípky Novel Flu Virus A (H1N1) nám nahlásila lekárka zo Šale. Vychádzala z vyšetrenia a zhodnotenia klinických subjektívnych a objektívnych príznakov v kontexte s cestovateľskou anamnézou," dodala Šramková na margo tohto prípadu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:35