TASR/AP
StoryEditor

Ministri G7 vyzvali Bielorusko na opakovanie volieb

05.05.2021, 23:43
Autor:
TASRTASR
Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30-tisíc zadržaných.

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v Londýne vyzvali v stredu Bielorusko na uskutočnenie nových prezidentských volieb pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov.

Vo vyhlásení zverejnenom po skončení londýnskych rokovaní tiež apelovali na bieloruské úrady, aby ukončili represie a prepustili všetky nespravodlivo väznené osoby.

Režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka by mal podľa ministrov "prepustiť všetkých, ktorí sú nespravodlivo väznení pre svoje demokratické zmýšľanie a prestať s potláčaním ľudských práv a základných slobôd," píše sa v komuniké, z ktorého citovala agentúra TASS.

Skupina G7 je podľa vyhlásenia odhodlaná podporovať demokratické ašpirácie obyvateľov Bieloruska a pričiniť sa o potrestanie všetkých osôb, zodpovedných za porušovanie ľudských práv v tejto postsovietskej republike.

"Odsudzujeme pokračujúce represie zamerané voči novinárom a obhajcom ľudských práv... Ďalej naliehame na (bieloruský) režim, aby začal viesť zmysluplný dialóg so všetkými zložkami spoločnosti, vrátane skutočných vodcov opozície a občianskych skupín," uviedli ministri.

Takýto dialóg by podľa nich mali sprostredkovať mediátori z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, čo by mohlo priniesť východisko zo súčasnej politickej krízy v Bielorusku.

V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné voľby hlavy štátu, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované.

Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30-tisíc zadržaných.

Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím. V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter.

01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:12