Reuters
StoryEditor

Spor sa vyostruje. Nenecháme sa zastrašiť, odkazuje Francúzsko Britom a tiež vysiela vojnové lode

06.05.2021, 10:52
Autor:
ČTKČTK
Vzájomná nevraživosť sa vyhrotila po tom, čo Francúzsko v stredu ostrovu Jersey pohrozilo odrezaním od elektriny.

Británia a Francúzsko vyslali k ostrovu Jersey v Lamanšskom prielive svoje vojenské hliadkové plavidlá kvôli sporu o práva francúzskych rybárov loviť v britských vodách.

Pri prístave St. Helier dnes na mori protestujú posádky približne šiestich desiatok francúzskych rybárskych člnov a britský premiér Boris Johnson sa rozhodol povolať námorníctvo kvôli správam o tom, že Francúzi plánujú dôležitý prístav zablokovať. Francúzski rybári tvrdia, že chcú iba upozorniť na nespravodlivosť pri rozdeľovaní rybolovných licencií.

Téma v deň volieb

Spor o právo na rybolov v britských vodách pri ostrove Jersey, ktorý leží blízko pobrežia francúzskej Normandie a Bretónska, trvá už dlhšiu dobu. Rybolov bol aj jedným z hlavných bodov sváru medzi európskymi a britskými vyjednávačmi pred prijatím pobrexitovej obchodnej dohody medzi Bruselom a Londýnom.

V tomto konkrétnom prípade ide o podmienky vydávania rybolovných licencií pre francúzskych rybárov, ktorí tvrdia, že úrady na Jersey bez predchádzajúceho varovania zaviedli pre udelenie licencií nové podmienky nad rámec prerokovanej dohody.

Vzájomná nevraživosť sa vyhrotila po tom, čo Francúzsko v stredu ostrovu Jersey pohrozilo odrezaním od elektriny, ak sa spor o možnosti rybolovu nevyrieši. Potom rybári ohlásili protest. Londýn zareagoval vyslaním dvoch ozbrojených lodí, ktoré majú "monitorovať situáciu", uviedol portál BBC.

K Jersey dnes ráno dorazili z britského Portsmouthu vojenské lode HMS Tamar a HMS Severn. HMS Tamar britské námorníctvo využíva až od januára a obstaralo si ju práve kvôli ochrane práv na rybolov v britských vodách. Obe plavidlá teraz hliadkujú niekoľko kilometrov od prístavu St. Helier a zatiaľ nijako nezasiahli. Oponenti premiéra Johnsona tvrdia, že šéf britskej vlády spor vystupňoval zámerne, aby z neho urobil tému v deň, keď sa v Británii koná séria miestnych volieb, napísala agentúra AP.

"Protest, nie vojnový akt"

Francúzske námorníctvo oznámilo, že v reakcii na krok Británie pošle k Jersey tiež dve hliadkové plavidlá. Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune uviedol, že sa zapojením britských vojenských lodí Francúzsko nenechá zastrašiť. Hovorca Elyzejského paláca povedal, že úrady situáciu pozorne monitorujú a chcú ju upokojiť.

Jersey leží 23 kilometrov od francúzskeho pobrežia a zhruba šesť desiatok rybárskych člnov odtiaľ k ostrovu vyrazilo dnes skoro ráno, uviedla agentúra AFP. Jeden z organizátorov akcie, zástupca združenia normanských rybárov Hugo Lehuby, agentúre Reuters povedal, že rybári plánujú pokojný protest a nechcú blokovať prístav ani plavidlá svojich kolegov z Jersey.

"Naším cieľom je vyjadriť nespokojnosť s obmedzeniami, ktoré boli prijaté. Nie je to blokáda," uviedol Lehuby. "Nie je to vojnový akt, ale protest," povedal agentúre AP jeho kolega Dimitry Rogoff. K Francúzom sa pripojili aj tri rybárske lode z Jersey.

Minister ostrova Jersey pre vonkajšie vzťahy Ian Gorst vo vyhlásení uviedol, že sa so zástupcami protestujúcich rybárov stretne, aby "si vypočul ich obavy týkajúce rybolovných možností", uviedla agentúra Reuters.

Odvetné opatrenie

Ostrov Jersey je súčasťou Normanských ostrovov, ktoré sú britským závislým územím. Žije na ňom asi 108-tisíc ľudí. Kvôli geografickej blízkosti s Francúzskom sa ostrov spolieha na dodávky elektriny z Francúzska pomocou podmorských káblov.

Francúzska ministerka pre rybolov Annick Girardinová spomenula ako jedno z možných odvetných opatrení v prípade pokračujúceho sporu aj odrezanie Jersey od dodávok elektrickej energie.

01 - Modified: 2021-04-30 15:40:42 - Feat.: 0 - Title: Absurdná triáda „tresčích vojen“: Ako sa pre rybolov tasili zbrane a napínali svaly
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:18