Reuters
StoryEditor

Británia povolí cestovanie do zahraničia, krajiny rozdelila do troch kategórií

07.05.2021, 20:09
Autor:
ČTKČTK
Obyvatelia Anglicka budú môcť vycestovať do zahraničia od 17. mája.

Anglicko povolí ľuďom od polovice mája cestovanie do zahraničia, ale dovolenku bez nutnosti karantény po návrate bude možné stráviť len v 12 krajinách. Oznámil to dnes britský minister dopravy Grant Shapps.

Do skupiny krajín s nízkym rizikom nákazy koronavírusu patrí napríklad Portugalsko, Izrael, Austrália alebo Island. Pri cestách do obľúbených rekreačných destinácií ako sú Španielsko, Francúzsko, Taliansko alebo Grécko bude aj naďalej po návrate potrebná domáca izolácia.

​Obyvatelia Anglicka budú môcť vycestovať do zahraničia od 17. mája a najväčší nápor ľudí túžiacich po dovolenke potom čaká krajiny z takzvaného zeleného zoznamu.

Británia ako pevnosť proti covidu

Na ňom figurujú štáty s priaznivou epidemickou situáciou, kde bude možné stráviť dovolenku bez nutnosti karantény po príchode.

Niektoré z týchto krajín vrátane Nového Zélandu či Singapuru zatiaľ nepúšťajú cez hranice cudzincov, upozornil portál BBC. Aj pre cesty do "zelených" krajín bude nutný test na koronavírus pred odchodom a po príchode. Zoznam vláda aktualizuje začiatkom júna.

"V tejto krajine sa nám podarilo postaviť pevnosť proti covidu. V iných častiach sveta však choroba stále vyčíňa ..., a preto je dnešné oznámenie nevyhnutne veľmi opatrné," uviedol Shapps.

Slovensko v oranžovom zozname

Britská vláda má okrem zeleného zoznamu ešte oranžový zoznam krajín s vyšším rizikom a červený zoznam krajín s najvyšším rizikom.

​Pre cesty do krajín v oranžovom zozname, kde je napríklad Slovensko, Česko, Francúzsko, USA alebo Taliansko, platí povinná desaťdňová karanténa po návrate s možnosťou skrátenia po negatívnom teste na koronavírus.

Po príchode z krajín v červenom zozname, kde je aktuálne okrem iných India a kam pribudnú od 12. mája Turecko, Maldivy a Nepál, je nutná karanténa s dohľadom v hoteli. Vláda odporúča ľuďom, aby do krajín okrem zeleného zoznamu kvôli rekreácii vôbec nejazdili.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:53